A- A+
Ποιοι νομοί μάζεψαν όλο το χρήμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας - Στοιχεία ΤτΕ

Το ό,τι το κράτος για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια χάρισε χρήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι γνωστό. Ποιοι πήραν όμως τα περισσότερα;

Με τις καταθέσεις να έχουν αυξηθεί κατά 25 δισ. ευρώ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την οικονομική δραστηριότητα να βρίσκεται αρκετά μακριά από τα επίπεδα του 2019, είναι προφανές ότι οι αποταμιεύσεις αυξήθηκαν μέσω των κρατικών μέτρων στήριξης.

Τι δείχνουν τα υπόλοιπα

Αναλυοντας λοιπόν τις καταθέσεις, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ποιες περιοχές έλαβαν τη μεγαλύτερη βοήθεια, αναλογικά με το ΑΕΠ τους.

Κατά την περυσινή χρονιά τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες αυξήθηκαν κατά περίπου 14 δισ. ευρώ ή 10% σε σχέση με το 2019

Αναμφίβολα τη μερίδα του λέοντος πήραν τα μεγάλα αστικά κέντρα σε απόλυτους αριθμούς. Από τη συνολική αύξηση, τα 9 δισ. ευρώ περίπου προέρχονται από Αττική και Θεσσαλονίκη.


ADVERTISEMENT


Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Σημασία όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει αυτό, αλλά η ποσοστιαία άνοδος των υπολοίπων ανά νομό.

Από την επεξεργασία των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει ότι τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν κατά βάση νομοί που στηρίζονται στον τουρισμό.

Το συμπέρασμα είναι λογικό, διότι οι τουριστικές επιχειρήσεις ήταν ο κλάδος που χτυπήθηκε όσο κανένας άλλος πέρυσι, με τα έσοδά του να μειώνονται κατά 75% σε ετήσια βάση.

Οι πρωταγωνιστές

Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων, κατά βάση μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, κατευθύνθηκαν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στους νομούς:

  • Ζακύνθου
  • Ρεθύμνου
  • Λευκάδος
  • Κυκλάδων
  • Χαλκιδικής
  • Δωδεκανήσου
  • Κερκύρας
  • Χανίων

ADVERTISEMENT

Όλη η λίστα

Στον ακόλουθο πίνακα μπορείτε να δείτε την άνοδο, ποσοστιαία και σε απόλυτους αριθμούς, που εμφάνισαν όλοι οι νομοί της χώρας πέρυσι: