A- A+
Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου - Οι εκπτώσεις στο λογαριασμό
Έκπτωση έως 83% στο λογαριασμό του ρεύματος θα απολαμβάνουν οι δικαιούχοι του αναμορφωμένου Κοινωνικού Τιμολογίου. Οι προϋποθέσεις ένταξης.

Η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προβλέπει τη θέσπιση εκτός από τα ισχύοντα εισοδηματικά κριτήρια και άλλων οικονομικών προϋποθέσεις, οι οποίες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, τα ρευστοποιήσιμα άμεση ή μη περιουσιακά στοιχεία δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια. Πρόκειται για τα εξής στοιχεία:

  • καταθέσεις
  • ομόλογα
  • μετοχές
  • αμοιβαία κεφάλαια
  • ακίνητη και κινητή περιουσία
  • οχήματα, ανάλογα με τον κυβισμό τους

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Με το κοινωνικό τιμολόγιο θα παρέχεται έκπτωση έναντι του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ από 22% έως 83%, στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης σε:

• Άτομα με Χαμηλό Εισόδημα:

Άτομα που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000€, προσαυξανόμενο κατά 6.000 στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα. Τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.500 kWh

• Γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα:

Γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€ προσαυξημένο κατά 6.000 στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος κατοικεί σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.700 kWh

• Μακροχρόνια ανέργους:

Άτομα που είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000€, προσαυξανόμενο κατά 6.000 τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα (Δεν συνυπολογίζεται τυχόν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου που αφορά το διάστημα που προηγήθηκε την περίοδο ανεργίας. Στην περίπτωση ανέργων συζύγων, τα παραπάνω εφαρμόζονται και για τους δυο συζύγους).

Τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.500 kWh.

• Άτομα με αναπηρία:

Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€ προσαυξημένο κατά 6.000 στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος κατοικεί σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.700 kWh.

• Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης:

Άτομα που έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή του ή άτομο που το βαρύνουν προστατευόμενα μέλη που έχουν ανάγκη ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000€ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας μεγαλύτερη από 200 kWh.

Η έκπτωση θα αφορά στις πρώτες 2.000 kWh και οι καταναλώσεις, πέραν των 2.000kWh, θα τιμολογούνται με το οικιακό τιμολόγιο που αντιστοιχεί στην συνολική κατανάλωση, όπως ισχύει κάθε φορά.

Ποιοι αποκλείονται

Στο ΚΟΤ δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις ένταξης πολιτών οι οποίοι, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

- εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας,
- δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,
- δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,
- δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και άλλο προσωπικό, όπως προσδιορίζονται στους κωδικούς του Ε1.

Τρεις βαθμίδες έκπτωσης

Ειδικότερα, στο ΚΟΤ εντάσσονται δύο νέες κατηγορίες: οι πολύτεκνοι (καταργείται το Τιμολόγιο Πολυτέκνων) και οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Για τους δικαιούχους ΚΕΑ προτείνεται συνολική έκπτωση 83%, δηλαδή επιδότηση του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με 65 ευρώ ανά MWh, καθώς και πλήρης απαλλαγή από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι υφιστάμενες κατηγορίες ειδικού τιμολογίου προτείνεται να καταργηθούν και αντικαθίστανται με τρεις γενικές κατηγορίες (εκτός ΚΕΑ) ανάλογα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που πληρούν.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ προτείνει:

Α) ~60% συνολική έκπτωση επί του λογαριασμού κατανάλωσης για τους πλέον οικονομικά αδύναμους (Βαθμίδα επιδότησης 1): επιδότηση του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με 65 ευρώ/MWh και απαλλαγή τους από τις χρεώσεις δικτύου που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Β) ~40% έκπτωση επί του λογαριασμού κατανάλωσης για τους λιγότερο οικονομικά αδύναμους (Βαθμίδα επιδότησης 2) : επιδότηση του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών με 55 ευρώ/MWh.

Γ) ~22% έκπτωση επί του λογαριασμού κατανάλωσης για τους οικονομικά αδύναμους της τρίτης κατά βαθμό οικονομικής δυσπραγίας ομάδας (Βαθμίδα επιδότησης 3) : επιδότηση του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με 30 ευρώ /MWh.