A- A+
Ποιοι είναι οι 9 δημόσιοι φορείς που εκδίδουν online παράβολα - Όλη η διαδικασία
Τη δυνατότητα να εκδώσουν ηλεκτρονικά παράβολα για εννέα φορείς του δημοσίου έχουν οι πολίτες, μετά την τελευταία ένταξη οργανισμών στο νέο σύστημα που λειτουργεί online το υπουργείο Οικονομικών.

Με τον τρόπο αυτό όλοι οι πολίτες μπορούν χωρίς ταλαιπωρία κι αναμονή σε ουρές να εκδώσουν και να πληρώσουν ακόμη κι από την άνεση του σπιτιού τους παράβολο για τη δημόσια υπηρεσία που τους το ζήτησε.

Η διαδικασία είναι απλή και περιλαμβάνει τρία βήματα:

1. Δημιουργία Παραβόλου

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εισέλθει στην ειδική σελίδα της ΓΓΠΣ και να συμπληρώσει τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα για τη χορήγηση του παραβόλου που τον ενδιαφέρει.

Ακολούθως η εφαρμογή εκδίδει μοναδικό ψηφιακό «κωδικό παραβόλου» που αντιστοιχεί στο ηλεκτρονικό παράβολο. Στη συνέχεια θα εκτυπώνει το ηλεκτρονικό παράβολο για να το καταθέσει στον φορέα.

2. Πληρωμή Παραβόλου

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληρώσει το αντίστοιχο ποσό του e-Παραβόλου είτε στη σελίδα της ΓΓΠΣ είττε σε οποιαδήποτε τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ με τον «κωδικό παραβόλου» (σε κατάστημα της τράπεζας ή και στα εναλλακτικά δίκτυα - ΑΤΜ, Web banking και phone banking).

Θα χρειαστούν δύο εργάσιμες ημέρες για την ενεργοποίηση του παραβόλου. Σε δεύτερη φάση θα είναι δυνατή η πληρωμή με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας μέσω ΓΓΠΣ και η ενεργοποίηση του παραβόλου θα γίνεται άμεσα.

3. Κατάθεση Παραβόλου στον Φορέα

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει - χρησιμοποιήσει το e-Παράβολο στον φορέα για τον οποίο το έχει εκδώσει. Στη συνέχεια, ο υπάλληλος του φορέα, θα κάνει τον έλεγχο και τη δέσμευση του e-Παραβόλου μέσω της εφαρμογής.

Οι 9 συμβεβλημένοι φορείς

Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στην υπηρεσία ηλεκτρονικού παραβόλου οι ακόλουθοι φορείς:

1. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
2. Υπουργείο Τουρισμού
3. Υπουργείο Εξωτερικών
4. Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
5. Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού - Ε.Ο.Τ.
6. Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού - Α.Σ.Ε.Π.
7. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας
8. Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας και Γ.Γ. Μέσων Ενημέρωσης
9. Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ενταχθούν στην εφαρμογή παράβολα και από άλλους φορείς του Δημοσίου. Ιδιαίτερα χρήσιμο θα είναι το e-παράβολο για διαδικασίες που γίνονται στην Ελληνική Αστυνομία, όπως έκδοση διαβατηρίου ή αστυνομικής ταυτότητας.