A- A+
Ποιοι φόροι πρέπει να πληρωθούν ως το τέλος του μήνα - Τι παίρνει αναστολή

Κανονικά θα πληρωθεί η πλειονότητα των φορολογικών υποχρεώσεων με προθεσμία εξόφλησης τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, στις 26 Φεβρουαρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρέχοντος μηνός, θα πρέπει να τακτοποιηθούν οι ακόλουθες υποχρεώσεις:

- Όγδοη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος

- Έκτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ

- Τέλη κυκλοφορίας 2021

- ΦΠΑ Ιανουαρίου για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία

Τι παγώνει

Από την άλλη, για επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή παγώνουν οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών με καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης την 26η Φεβρουαρίου.

Όπως και στο παρελθόν, η συγκεκριμένη δόση θα μεταφερθεί χωρίς ποινές και προσαυξήσεις στο μήνα μετά την συμβατική περίοδο αποπληρωμής του ρυθμισμένου χρέους.

Αν δηλαδή η τελευταία δόση μίας ρύθμισης λήγει στις 30 Ιουνίου 2022, η δόση του Φεβρουαρίου θα μεταφερθεί για τις 31 Ιουλίου 2022.


Πάρτε αναστολή από την πιστωτική σας

Όσοι δεν διαθέτουν τα χρήματα για να πληρώσουν τους παραπάνω φόρους μπορούν είτε να χρησιμοποιήσουν την πάγια ρύθμιση της εφορίας, πληρώνοντας τόκους ή να κάνουν χρήση των πιστωτικών τους καρτών.

Ειδικότερα, όσοι έχετε πιστωτική κάρτα με επαρκή υπόλοιπα, μπορείτε να πετύχετε αναστολής της πληρωμής ή εξόφληση σε έως 12 δόσεις, χωρίς να πληρώσετε ούτε ένα ευρώ για τόκους.

Συγκεκριμένα, έχετε τις εξής ευχέρειες:

- Για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, δόσεις ρυθμισμένων χρεών

Πληρωμή με πιστωτική κάρτα και μετάθεση της εξόφλησης στην τράπεζα για τον Απρίλιο.

Πχ. αν ο λογαριασμός της πιστωτικής κάρτας εκδίδεται κάθε 20 του μήνα και πληρώσουμε τις επόμενες ημέρες την εφορία, το ποσό θα εμφανιστεί στο λογαριασμό της 20ής Μαρτίου και η εξόφλησή του θα πρέπει να γίνει μετά τα μέσα Απριλίου.

Tip: Αν δεν έχει ακόμη εκδοθεί ο λογαριασμός της κάρτας, πχ. εκδίδεται κάθε 25 του μήνα, περιμένετε να περάσει η ημερομηνία αυτή και μετά πληρώστε, ώστε να εμφανιστή η οφειλή στο λογαριασμό του Ιανουαρίου.

- Για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Στην προκειμένη περίπτωση μπορείτε να σπάσετε τις δόσεις του Φεβρουαρίου σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Αυτό γίνεται με τις πιστωτικές κάρτες όλων των τραπεζών και η εντολή πληρωμής δίνεται μέσω των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών.


Πληρωμές μέσω e-banking

Όλες οι παραπάνω οφειλές μπορούν να πληρωθούν μέσω e-banking.

Για να είναι εμπρόθεσμη η εξόφληση θα πρέπει να γίνει μέχρι μία συγκεκριμένη ώρα έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, για να θεωρείται ότι πληρώθηκε στην ώρα της η οφειλή, δεν θα πρέπει να εκτελεστεί ανά τράπεζα μετα:τις:

  • Alpha Bank: 10 το βράδυ
  • Eurobank: 5 το απόγευμα
  • Εθνική Τράπεζα: 12 το βράδυ
  • Τράπεζα Πειραιώς: 6 το απόγευμα