A- A+
Όλες οι εξαιρέσεις από το μέτρο συλλογής του 30% του εισοδήματος σε e-αποδείξεις

Στο 30% του πραγματικού εισοδήματος ορίστηκε το ύψος των ηλεκτρονικών δαπανών που πρέπει να πραγματοποιούν από το 2020 οι φορολογούμενοι για να μην πληρώσουν πέναλντι 22%

Σύμφωνα με τις τελικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, το μέτρο αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και για πρώτη φορά ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδηματίες (πχ ενοίκια).

Για το ποσό των e-αποδείξεων που δεν συγκεντρώθηκαν, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν φόρο 22% επί του ύψους του.

Οι εξαιρέσεις

Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες εξαιρέσεις που περιορίζουν τη σχετική υποχρέωση. Πρόκειται για τις εξής:

1. Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και το ποσό της διατροφής διαζευγμένου συζύγου ή τέκνου.

Δηλαδή τα ποσά που αφορούν τις δύο παραπάνω δαπάνες αφαιρούνται από το ύψος του εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται η αξία των e-αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθούν.

2. Αν καταβολές για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, πληρωμές δανείων και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20% επί του πραγματικού τους εισοδήματος

3. Στον φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται στις 5.000 ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος.

4. Από το μέτρο συλλογής αποδείξεων εξαιρούνται φορολογούμενοι άνω των 70 ετών, άτομα με ποσοστά αναπηρίας άνω τωου 80% και υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία.

Πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζεύουν

Όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι καλούνται να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του εισοδήματός τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, με πλαφόν τις 20.000 ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση θα αθροίζονται όλα τα εισοδήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους και θα πολλαπλασιάζονται με το 30% για τον υπολογισμό της αξίας των αποδείξεων.

Έτσι, κάποιος που είναι μισθωτός και έχει και εισόδημα από ενοίκια, θα πρέπει να πραγματοποιεί ηλεκτρονικές δαπάνες ίσες με το 30% του αθροίσματός τους.

Από τον υπολογισμό εξαιρούνται μόνο μερίσματα και τόκοι που φορολογούνται αυτοτελώς.

Αναλυτικότερα, σε σχέση με πέρυσι οι διαφορές είναι οι εξής: