A- A+
Ποιες επιταγές πάνε πίσω 75 ημέρες - Η διαδικασία ηλεκτρονικής μεταβίβασης

Την αναστολή της πληρωμής των επιταγών που έχουν κόψει επαγγελματίες και επιχειρήσεις που πλήττονται κατά 75 ημέρες, προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σε αυτές εξειδικεύονται οι όροι του μέτρου που έχει εξαγγελθεί για τη διευκόλυνση όσων πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Η ρύθμιση αφορά όσες επιταγές ή γενικότερα αξιόγραφα έχουν ημερομηνία πληρωμής από τις 30 Μαρτίου 2020 και μέχρι την 31η Μαΐου 2020 και έχουν εκδοθεί από επιχειρήσεις με ΚΑΔ που πλήττεται ή με ΚΑΔ που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, με εντολή Δημόσιας Αρχής.

Ισχύει επίσης και για τις επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ πρόκειται να συμπεριληφθούν στους πληττόμενους κατά τον μήνα Απρίλιο από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψής του στα μέτρα.

Με το μέτρο αυτό αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων αξιογράφων κατά 75 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιογράφου.

Τι πρέπει να κάνετε

Η αναστολή ωστόσο δεν δίνεται αυτόματα, αλλά θα πρέπει να γίνει διαβίβαση του αξιογράφου ηλεκτρονικά σε τράπεζα.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, τα αξιόγραφα πρέπει να διαβιβασθούν ηλεκτρονικά από όποιον έλκει δικαίωμα ή έχει υποχρέωση, όπως από τους εκδότες ή αποδέκτες ή κομιστές τους, στην τράπεζα.

Αυτό πρέπει να γίνει:

  • Εντός 3 εργάσιμων ημερών για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται ήδη στις πληττόμενες
  • Εντός 3 εργάσιμων ημερών από την επόμενη της συμπερίληψης των συγκεκριμένων ΚΑΔ στις πληττόμενες επιχειρήσεις

Η διαβίβαση και γνωστοποίηση των αξιογράφων πραγματοποιείται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω του συστήματος πληρωμών της εταιρίας ΔΙΑΣ ΑΕ ή και της εταιρίας ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ.

Άρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι εντός της προθεσμίας να προσκομίσετε ηλεκτρονικά στην τράπεζα το αξιόγραφο και η τελευταία θα αναλάβει τα υπόλοιπα.