A- A+
Ποιες επιταγές παγώνουν έως και τα μέσα Απριλίου - Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Το μέτρο της αναστολή πληρωμής των επιταγών που λήγουν έως και τις 31 Ιανουαρίου για 75 ημέρες προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, αναστέλλεται η πληρωμή αξιογράφων για διάστημα 75 ημέρων.

Πρόκειται για επιταγές, συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή με τις ακόλουθες ημερομηνίες πληρωμής:

- Αξιόγραφα με ημερομηνία πληρωμής από τις 2 Ιανουαρίου και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης

- Αξιόγραφα με ημερομηνία πληρωμής μετά τη δημοσίευση της διάταξης και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου

Οι δικαιούχοι του μέτρου

Στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται:

(α) επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν,

(β) επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορονοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, καθώς και

(γ) νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Παράλληλα, για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, θα προβλεφθεί η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.

ADVERTISEMENT

Νωρίτερα το Moneyonline μετέδιδε:

Οι ανακοινώσεις για τις επιταγές αναμένονται τις επόμενες ώρες, όπως και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, οι δικαιούχοι του μέτρου είναι όσοι εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά 40% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

ADVERTISEMENT

Το διάστημα της αναστολής

Εφόσον ο ΚΑΔ της επιχείρησης περιλαμβάνεται στους πληττόμενους και καλύπτεται το κριτήριο του τζίρου, δίνεται αναστολή πληρωμής για 75 ημέρες για όσες επιταγές έχουν ημερομηνία πληρωμής έως τις 31 Ιανουαρίου.

Δηλαδή, η αναστολή πληρωμής μπορεί να φτάσει έως και τα μέσα του ερχόμενου Απριλίου.

Επιπλέον, έχει αποφασιστεί η παράταση για ακόμη 1,5 μήνα όλων των επιταγών που έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο της αναστολής των 75 ημερών από το τελευταίο δίμηνο του 2020.

ADVERTISEMENT

Η διαδικασία

Κατά πάσα πιθανότητα για την εξασφάλιση της αναστολής στις επιταγές που λήγουν τον Ιανουάριο, θα χρειαστεί η αίτηση σε ειδική πλατφόρμα στο MyBusinessSupport.

Εφόσον ισχύει το κριτήριο της μείωσης του τζίρου του τελευταίου τριμήνου του 2020, θα πρέπει να έχουν δηλωθεί στην εφαρμογή τα έσοδά μου και ο τζίρος του Δεκεμβρίου.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δηλωθούν οι επιταγές στην τράπεζα. ώστε να μην επιτρέψει την εξόφληση των οφειλών.

Για τις επιταγές Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου που είναι ήδη σε αναστολή κατά πάσα πιθανότητα η νέα αναστολή των 45 ημέρών θα δοθεί αυτόματα.