A- A+
Ποιες επιχειρήσεις / επαγγελματίες δικαιούνται εκπτώσεις σε φόρους και εισφορές το Μάιο

Συνεχίζεται και το Μάιο το μέτρο της έκπτωσης του 25% σε όσες πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες πληρώσουν εμπρόθεσμα φόρους και εισφορές.

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, το ευεργέτημα της έκπτωσης ποσοστού 25% σε εμπροθέσμως καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών και δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής  επεκτείνεται και το Μάιο.

Η έκπτωση αυτή ισχύει για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, για τα οποία οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών λήγουν ή έληξαν από 1η Μαΐου 2020 έως και 31 Μαΐου 2020.

Φυσικά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε ΚΑΔ που έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, βάση των λιστών του υπουργείου Οικονομικών.

Εάν δεν γίνει εμπρόθεσμη πληρωμή, η εξόφληση των φόρων αυτών παρατείνεται κατά 4 μήνες, από 31/8.2020 και μετά.

Από το ευεργέτημα εξαιρούνται οι οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, καθώς και οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και χρέη υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου.

Η έκπτωση στον ΕΦΚΑ

Έκπτωση 25% δίνεται και στις ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Απριλίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυτό το όφελος ισχύει σε περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής των εισφορών του Απριλίου. Ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί τα σχετικά εκκαθαριστικά, οπότε δεν είναι γνωστή η ημερομηνία εξόφλησης.

Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Οι εισφορές του Μαρτίου για παράδειγμα, μπορούσαν να πληρωθούν εμπρόθεσμα έως και τις 5/5/2020 έναντι 30/4/2020 που θα ίσχυε κανονικά.

Διευκρινίζεται ότι η έκπτωση χορηγείται ανεξαρτήτως του αν ο ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ανήκει σε πληττόμενο ή μη ΚΑΔ.