Επιτόκια πολλαπλών ταχυτήτων είναι πλέον διαθέσιμα μέσω καταθετικών λογαριασμών στην ελληνική αγορά, μετά τον τελευταίο κύκλο αναπροσαρμογής τους.
Οι περισσότερες τράπεζες έχουν προχωρήσει σε κούρεμα των αποδόσεων που προσφέρουν στους αποταμιευτές μέσω λογαριασμών προθεσμίας.
Ωστόσο, το ύψος των περικοπών δεν είναι το ίδιο, ενώ ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν ακόμη «πειράξει» τα επιτόκια είτε στο σύνολο των προϊόντων τους ή σε μέρος από αυτά.
Οι προτιμήσεις
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σήμερα ευκαιρίες για τον πλέον συντηρητικό τμήμα των αποταμιευτών που αρνούνται να βγάλουν εκτός τραπεζικού συστήματος τα χρήματά τους.
Επιμένουν δηλαδή στις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες έχουν από τη μία πλευρά διασφαλισμένο σε κάθε περίπτωση το αρχικό κεφάλαιο και από την άλλη ένα σταθερό και γνωστό εκ των προτέρων επιτόκιο.
Οι καταθέτες με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι και λίγοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου τα φυσικά πρόσωπα διατηρούσαν σε προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας 36,31 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για το 25% των υπολοίπων που διατηρούν στις τράπεζες, συνολικού ύψους 144,83 δισ. ευρώ.
Είναι δε αυξημένα κατά 412 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους, κι αυτό παρά το γεγονός πως σε αυτό το διάστημα οι τράπεζες προχώρησαν σε μειώσεις των επιτοκίων τους.
Αυτό σημαίνει ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις που έληξαν κατά πάσα πιθανότητα ανανεώθηκαν στο μεγαλύτερο βαθμό.
Ευκαιρίες
Ενδεχομένως, οι καταθέτες να επεδίωξαν με αυτόν τον τρόπο να προλάβουν τις μειώσεις των αποδόσεων, που όπως αποδείχθηκε ήταν προ των πυλών.
Πράγματι, όσοι δέσμευσαν τα χρήματά τους σε ένα λογαριασμό προθεσμίας πριν το καλοκαίρι εξασφάλισαν καλύτερους όρους σε σχέση με όσους επιχείρησαν να το κάνουν αργότερα.
Ωστόσο, αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή. Μπορεί οι τράπεζες να κόντυναν την ανταμοιβή των καταθετών, το ύψος της αναπροσαρμογής της όμως δεν έφτασε την υποχώρηση των δεικτών της ΕΚΤ το ίδιο διάστημα.
Ένας από τους λόγους ήταν ότι κατά την ανοδική φάση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, από ένα σημείο και μετά, τα επιτόκια στις ελληνικές τράπεζες είχαν παραμείνει σε γενικές γραμμές στάσιμα.
Έτσι και τώρα μειώνονται με χαμηλότερους ρυθμούς.
Ανεξάρτητα από την αιτία, το θέμα είναι ότι προς το παρόν οι τράπεζες προσφέρουν ικανοποιητικά επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, παρά τις μειώσεις.
Μπορεί δηλαδή κάποιος να τις χρησιμοποιήσει ως απλό μέσο αποταμίευσης και να κερδίσει ένα εύκολο παθητικό εισόδημα από τα χρήματά του.
Το ύψος των επιτοκίων
Οι διαφορές δε μεταξύ των προϊόντων των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι σημαντικές.
Ενόψει λοιπόν των νέων μειώσεων που θα έλθουν, όπως όλα δείχνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, και θα συνεχιστούν τους πρώτους μήνες του 2025, οι καταθέτες έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας να κλειδώσουν το επιτόκιό τους.
Έτσι, θα εξασφαλίσουν ένα συγκεκριμένο ποσό τόκων για την ερχόμενη χρονιά, ανεξάρτητα από τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσουν οι τράπεζες.
Στο σημερινό δημοσίευμα θα σας παρουσιάσουμε πόσα μπορείτε να βγάλετε σε τόκους μέσω 12μηνων προθεσμιακών καταθέσεων, ανάλογα με την τράπεζα που θα επιλέξετε.
Στους ακόλουθους πίνακες θα δείτε το καθαρό μετά από φόρους κέρδος σας, τοποθετώντας τα χρήματά σας στο αποδοτικότερο προϊόν κάθε πιστωτικού ιδρύματος.
Για αναλυτιική αναζήτηση όλων των λύσεων μεταβείτε στο εργαλείο σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.
Αναλυτικότερα, οι τόκοι που θα κερδίσετε για ποσά από 20.000 έως 100.000 ευρώ ανέρχονται στα ακόλουθα επίπεδα:
- 20.000 ευρώ
- 50.000 ευρώ
- 100.000 ευρώ