A- A+
Ποια στεγαστικά δάνεια θα γίνουν πιο φθηνά μετά την απόφαση της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων
Άμεση επίδραση στο κόστος δανεισμού στην Ελλάδα θα έχει η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Όπως αποφάσισε την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,30%, με ισχύ από 9 Δεκεμβρίου 2015.

Στον αντίποδα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,05% και 0,30% αντιστοίχως.

Τα δάνεια στην Ελλάδα

Η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί με επιτόκια συνδεδεμένα με δύο δείκτες: το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ (0,05%) και το euribor 3 μηνών (σήμερα -0,116%).

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ, όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα με το πρώτο επιτόκιο δε θα επηρεαστούν καθόλου, αφού έμεινε αμετάβλητο.

Από την άλλη, οι δόσεις στα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με το euribor θα εξαρτηθούν από την πορεία του διατραπεζικού επιτοκίου τους επόμενους μήνες.

Μικρές μεταβολές

Η πορεία του τα τελευταία χρόνια δείχνει πως όσο υπάρχουν προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, όπως αυτήν την περίοδο, το επιτόκιο κινείται πτωτικά.

Μετά την τελευταία μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων το Σεπτέμβριο του 2014, το euribor 3 μηνών έχει σημειώσει πτώση από τα επίπεδα του 0,085% περίπου στο σημερινό -0,116%.

Πρόκειται για μία πτώση της τάξης των 20 μονάδων βάσης, η οποία έχει αποτυπωθεί στο κόστος δανεισμού στη χώρα μας, όσον αφορά τη στεγαστική πίστη.

Τα μέσα επιτόκια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο του συνόλου των στεγαστικών δανείων διάρκειας έως 5 ετών υποχώρησε από το 3,97% στο 3,75%.

Αντίστοιχα στα δάνεια με διάρκεια άνω των 5 ετών η μείωση του μέσου επιτοκίου ήταν μικρότερη, καθώς έφτασε τις 6 μονάδες βάσης, από το 2,87% στο 2,81%.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά από αυτά τα στεγαστικά έχουν συναφθεί με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, το οποίο έχει παραμείνει αμετάβλητο έκτοτε.