Ο κύβος ερρίφθη. Για τα επόμενα 3 χρόνια χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν από το φόρο εισοδήματος, εάν τα ενοικιάσουν ως κατοικία για αυτό το διάστημα.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, ωστόσο το μέτρο θα εξειδικευτεί τη Δευτέρα το πρωί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Πρόκειται για μία παρέμβαση που στόχο έχει την αύξηση της προσφοράς κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση, ώστε να υποχωρήσουν τα ενοίκια.
Ποιοι ωφελούνται
Με βάση τις αρχικές τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη, από το φόρο εισοδήματος θα απαλλαγούν για τρία χρόνια οι ακόλουθοι ιδιοκτήτες ακινήτων:
- Οσοι σταματήσουν να τα εκμισθώσουν μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης
- Όσοι τα έχουν έως και σήμερα κλειστά
Εφόσον, οι δύο παραπάνω κατηγορίες σπιτιών ενοικιαστούν με συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης σε νοικοκυριά για την α΄ κατοικία τους, δεν θα επιβαρύνονται με το φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια.
Η περίμετρος των κατοικιών που θα ενταχθούν στο μέτρο θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα το πρωί.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει τα ακίνητα αυτά, με βάση τα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών δηλώσεων, είτε να ενοικιάζονται βραχυχρόνια, είναι να εμφανίζονται ως κενά.
Μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποια χρονική προϋπόθεση για ένταξη στο μέτρο.
Πχ. θα ληφθεί υπόψιν μόνο η δήλωση της εφετινής χρονιάς, που αφορούσε το 2023, για να χαρακτηριστεί ένα ακίνητο ως κλειστό ή θα πρέπει να εμφανίζεται ως κενό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να εξασφαλίσει την απαλλαγή από το φόρο για 3 χρόνια;
Ποιο είναι το όφελος
Εάν είναι επιλέξιμο ένα σπίτι, δεν θα επιβαρυνθεί από τους ακόλουθους συντελεστές, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ισχύουν στις παλαιές μισθώσεις:
- Εισόδημα έως 12.000 ευρώ: 15%
- Μέρος εισοδήματος από 12.000,01 έως 35.000 ευρώ: 35%
- Υπερβάλλον ποσό των 35.000 ευρώ εισόδημα: 45%
Με αυτήν την κλίμακα, ο φόρος που προκύπτει, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα:
Επιβαρύνσεις στο airbnb
Από την άλλη, όσοι εκμισθώνουν τα ακίνητά τους βραχυχρονίως, μέσω των γνωστών πλατφορμών, όχι μόνο θα συνεχίσουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος, αλλά θα επιβαρυνθούν με αυξήμενα τέλη.
Ο λόγος γίνεται για το Τέλος Κλιματικής Αλλαγής, που εφαρμόστηκε εφέτος για πρώτη φορά και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.
Συγκεκριμένα, στα διαμερίσματα μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 0,5 ευρώ το χειμώνα (Νοέμβριο έως Φεβρουάριο) και 1,5 ευρώ τους υπόλοιπους μήνες.
Τα ποσά αυτά θα αυξηθούν σε 2 και 8 ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια ενημέρωση για το τι θα γίνει με το τέλος των 4 και 10 ευρώ αντίστοιχα που επιβαρύνει μονοκατοικίες κάτω και άνω των 80 τμ.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα σταματήσει η έκδοση νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης στα τρία μεγαλύτερα διαμερίσματα του δήμου της Αθήνας.
Ποιους συμφέρει
Με αυτά τα δεδομένα, κάποιοι ίσως να σκεφτούν να επαναφέρουν τα ακίνητά τους από τη βραχυχρόνια, στη μακροχρόνια μίσθωση ή να τα ξανανοίξουν.
Τα ποσά που φαίνονται στον παραπάνω πίνακα είναι αυτά που θα γλυτώσουν όσοι ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο, καθώς δεν θα πληρώσουν για μία τριετία ούτε ένα ευρώ σε φόρους.
Από εκεί και πέρα, το αν συμφέρει κάποιον, εφόσον είναι επιλέξιμο το σπίτι του, να το εκμεταλλευτεί μακροχρόνια έναντι της βραχυχρόνιας μίσθωσης, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συγκεκριμένα:
- Η διαφορά στα ενοίκια που θα εισπράξει με τον ένα και τον άλλο τρόπο
- Τα λειτουργικά έξοδα που θα γλυτώσει στην περίπτωση που το μισθώσει μακροχρόνια
- Η διαφορά στο φόρο που θα προκύψει
Για παράδειγμα, εάν κάποιος κερδίζει από τη βραχυχρόνια μίσθωση 15.000 ευρώ το χρόνο, τα καθαρά που θα του μείνουν προκύπτουν ως εξής:
- Αφαίρεση των λειτουργικών εξόδων, έστω 4.000 ευρώ το χρόνο
- Αφαίρεση του φόρου εισοδήματος: 2.850 ευρώ
Δηλαδή θα του μείνουν καθαρά 8.150 ευρώ
Ως εκ τούτου, για να κερδίσει το ίδιο καθαρό ποσό με τη μακροχρόνια ενοικίαση, αρκεί το ενοίκιο να διαμορφωθεί σε 680 ευρώ περίπου.
Αν είναι υψηλότερο, πχ. 800 ευρώ, τότε θα κερδίσει καθαρά 9.600 ευρώ, καθώς δεν θα έχει λειτουργικά έξοδα και δεν θα καταβάλλει φόρο εισοδήματος για μία τριετία. Άρα κερδίζει 1.450 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση.
Κι αυτό χωρίς να κάνει τίποτα, σε αντίθεση με τη διαχείριση ενός ακινήτου που μισθώνεται μέσω airbnb, που προϋποθέτει και προσωπική εργασία.