A- A+
Ποια ασφαλιστήρια συμβόλαια ακρυβαίνουν - Οι μεταβολές ανά είδος καλύψεων
Σε αύξηση του κόστους ασφάλισης στην εγχώρια αγορά οδηγούν οι ρυθμίσεις που πέρασαν από το ελληνικό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της κάλυψης των δημοσιονομικών στόχων του προϋπολογισμού.

Το κόστος των συμβολαίων επιβαρύνεται τόσο με την αύξηση της φορολόγησης των ασφαλίστρων όσο και με την κατάργηση του συνόλου σχεδόν των υφιστάμενων απαλλαγών.

Ειδικότερα, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, οι συντελεστές οι συντελεστές του φόρου ασφαλίστρων διαμορφώνονται ως εξής:

• στο 20% επί των ασφαλίστρων του κλάδου πυρός (διατηρείται ως έχει).

• στο 4% επί των ασφαλίστρων του κλάδου ζωής (διατηρείται ως έχει).

• στο 15% επί των ασφαλίστρων των λοιπών κλάδων (από 10%).

Οι επιβαρύνσεις

Αναλυτικά οι μεταβολές που αφορούν στις Γενικές Ασφαλίσεις επιφέρουν τις εξής επιβαρύνσεις:

1. Κλάδος Πυρός: Φόρος 20% (παραμένει ως έχει). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα ασφαλιστήριο Περιουσίας δεν μεταβάλλεται ο φόρος που αφορά στα ασφάλιστρα του κινδύνου πυρκαγιάς και μόνο.

Ωστόσο, τα ασφάλιστρα όλων των λοιπών κινδύνων (Σεισμός, Καιρικά φαινόμενα, Κλοπή κλπ), που συνήθως αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών ασφαλίστρων στα ασφαλιστήρια που παρέχουν ευρεία κάλυψη, θα επιβαρυνθούν με φόρο 15% (από 10%).

2. Κλάδος Αστικής Ευθύνης: Φόρος 15% (από 10%).

3. Κλάδος Ατυχημάτων: Φόρος 15% (από 10%).

4. Κλάδος Πλοίων / Αεροσκαφών: Φόρος 15% (ίσχυε απαλλαγή φόρου).

5. Κλάδος Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων: Φόρος 15% (ίσχυε 10% για τις εντός Ελλάδας μεταφορές & απαλλαγή για τις μεταφορές εξωτερικού).

6. Κλάδος ασφάλισης αυτοκινήτου: Φόρος 15% (από 10%) για όλους τους κινδύνους, συμπεριλαμβανόμενης της Αστικής Ευθύνης & Φόρος 20% (παραμένει ως έχει) για την συμπληρωματική κάλυψη πυρκαγιάς του αυτοκινήτου (που συνήθως είναι μικρό μέρος των συνολικών ασφαλίστρων, όταν παρέχεται).

7. Λοιποί Κλάδοι: Φόρος 15% (από 10%).

Ασφάλειες ζωής - υγείας

Στις Ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας, τόσο για τα ομαδικά, όσο και τα ατομικά ασφαλιστήρια, ο νόμος προβλέπει τα ακόλουθα:

1. Αυξάνεται η φορολόγηση των ασφαλίστρων, καθώς ο Φόρος Ασφαλίστρων που επηρεάζει όλες τις παροχές των συμβολαίων Ζωής και Υγείας (πλην της παροχής Ζωής) αυξάνεται σε 15%, αντί του 10% που ίσχυε μέχρι τώρα.

2. Ειδικώς στον Κλάδο Ζωής, ο Φόρος Ασφαλίστρων είναι 4% (παραμένει ως έχει) ενώ διατηρείται η απαλλαγή από το Φόρο Ασφαλίστρων για τα καταβαλλόμενα ασφάλιστρα Ζωής, εφόσον τα συναπτόμενα ασφαλιστήρια είναι διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών.

3. Επιπλέον, το κόστος των ασφαλίσεων του ίδιου Κλάδου αναμένεται να επηρεαστεί και έμμεσα, λόγω μεταβολής του ΦΠΑ στα φάρμακα από 6,5% σε 6% και στις ιατρικές και διαγνωστικές υπηρεσίες, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο νοσηλείας, από 13% σε 23%.

Η τελευταία διαφορά, καθώς αυξάνει τα κόστη όλων των νοσηλειών, είναι πιθανό να επιβαρύνει το κόστος ασφάλισης, στο βαθμό που επιδεινώνει το ασφαλιστικό αποτέλεσμα (δείκτη ζημιών) ή τον ίδιο τον ασφαλισμένο, στην περίπτωση των ασφαλιστηρίων που δεν προβλέπουν κάλυψη του ΦΠΑ.