Ανατροπές στο χάρτη των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα των αναπροσαρμογών στα τιμολόγια των τραπεζών.
Πρόκειται για αλλαγές που έρχονται σε συνέχεια της ταχείας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ από το καλοκαίρι του 2024 έως και σήμερα.
Πλέον, το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ, ο πλέον καθοριστικός δείκτης για τη διαμόρφωση των τάσεων στην αγορά χρήματος, βρίσκεται στο μισό έναντι του υψηλού του, στο 2%.
Οι αλλαγές
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να υποστούν απώλειες εσόδων από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στους πελάτες τους.
Για να προστατεύσουν λοιπόν την κερδοφορία τους προχώρησαν σε σημαντικές περικοπές στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων που διαθέτουν στο κοινό.
Οι μειώσεις ήταν σημαντικές, ξεπερνώντας σε αρκετές περιπτώσεις το 50%, ενώ καταργήθηκαν και προϊόντα με διάρκεια μεγαλύτερη του έτους.
Ως αποτέλεσμα, οι επιλογές των αποταμιευτών που θέλουν να κρατήσουν τα χρήματά τους στην τράπεζα έχουν καταστεί λιγότερο αποδοτικές.
Παρ΄ όλα αυτά, η ταχύτητα των αλλαγών δεν ήταν οριζόντια στον κλάδο, ούτε και το μέγεθος των μείωσεων που εφαρμόστηκαν.
Ανάλογα με το προφίλ της πελατειακής της βάσης και τους επιχειρησιακούς της στόχους, κάθε τράπεζα κινήθηκε με το δικό της τρόπο στο μέτωπο των επιτοκίων.
Έτσι, σήμερα καταγράφονται αξιοσημείωτες διαφορές από τράπεζα σε τράπεζα, ακόμη και μεταξύ των 4 συστημικών ομίλων.
Άρα η επιλογή ενός προϊόντος σήμερα θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διπλασιασμό των κερδισμένων τόκων.
Οι εκροές
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω αλλαγών, είναι εμφανής πλέον η σημαντική μείωση της ζήτησης για προθεσμιακές καταθέσεις.
Τα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος για την πορεία των υπολοίπων σε λογαριασμούς προθεσμίας είναι ενδεικτικά.
Σύμφωνα με αυτά, διαμορφώθηκαν στο τέλος του περασμένου Απριλίου στα 34,79 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 1,64 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.
Η υποχώρηση του Απριλίου έφτασε τα 780 εκατ. ευρώ περίπου, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση από το Φεβρουάριο του 2022, όταν οι αποδόσεις των συγκεκριμένων προϊόντων ήταν χαμηλότερες από τις σημερινές.
Έτσι, τα σχετικά μεγέθη επέστρεψαν στο σημείο που βρίσκονταν τον Αύγουστο του 2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση συνεχίστηκε και το Μάιο, μιας και οι τράπεζες κούρεψαν περαιτέρω τα επιτόκια που προσφέρουν.
Τα σχετικά στοιχεία θα δημοσιευτούν τη Δευτέρα 30 Ιουνίου.
Η σύγκριση των επιτοκίων
Ας δούμε όμως τώρα τι επιτόκια μπορείτε να κερδίσετε ανοίγοντας ένα λογαριασμό προθεσμίας.
Θα εξετάσουμε τις αποδόσεις που προσφέρουν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι για τα ποσά των 20.000 και των 100.000 ευρώ.
Από τη σύγκριση, όπως προέκυψε από τη βάση δεδομένων του Moneyonline, προκύπτει πως πρωταθλητής στα επιτόκια αναδεικνέται σε όλες τις διάρκειες η Εθνική Τράπεζα.
Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις που προσφέρονται είναι οι εξής: