A- A+
Ποια ακίνητα πουλήθηκαν σε τιμή ευκαιρίας το 2014 - Discount ως 50%
Πτώση κατέγραψαν οι τιμές σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής. Οι χαμένοι της αγοράς.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις στις αποτιμήσεις τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου, δέχθηκαν τα καταστήματα, τα γραφεία, οι μεγάλες κατοικίες και οι χώροι αποθηκών.

Στις κατοικίες μεγαλύτερα ποσοστά πτώσης, της τάξης του 50%, καταγράφονται στα άκρα του δείγματος: Στις πολύ ακριβές κατοικίες, λόγω φορολόγησης, και στις πολύ φθηνές κατοικίες, λόγω ανυπαρξίας αγοραστών.

Κάτω του κόστους

Εξάλλου, σε αρκετές περιπτώσεις για νεόδμητα ακίνητα η αγοραία αξία δεν είναι «δίκαιη», με την έννοια ότι δεν καλύπτει το κόστος κατασκευής.

Σημειώνεται όμως ότι οι περισσότερες πράξεις, λόγω υπερπροσφοράς και αναγκών των πωλητών λόγω της κρίσης, πραγματοποιούνται στην αξία άμεσης διάθεσης (αναγκαστικής πώλησης).

Μείωση, σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, παρατηρήθηκε, κατά κανόνα, και στα ενοίκια με τις ίδιες κατηγορίες χαμένων.

Επισημάνθηκε επίσης ότι σε όποιες πόλεις υπήρχαν κατά την έναρξη της κρίσης πολλά απούλητα νεόδμητα διαμερίσματα, εκεί σημειώθηκαν και οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών.

Προοπτικές 2015

Το 2015, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, φαίνεται να χαρακτηρίζεται από δυσκολίες για την αγορά ακινήτων, η οποία δεν είναι ανεξάρτητη από την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Αν όμως αρχίσει η χώρα να παράγει, σιγά-σιγά, προϊόντα που να υποκαθιστούν εισαγωγές και να μπορούν να εξάγονται, τότε θα ανατραπεί σταδιακά η κατάσταση αυτή.

Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να επικρατήσει ένα μείγμα πολιτικής που θα βοηθά τον Έλληνα να "επιχειρήσει" ώστε να παραχθεί "πλούτος" στη χώρα, επισημαίνεται στα συμπεράσματα.

Διαβάστε επίσης

* Ποιοι αγόρασαν ακίνητα το 2014 - Παντρεμένοι με παιδιά οι περισσότεροι