A- A+
Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται ως 533 ευρώ το Μάιο - Πώς κάνουν αίτηση - Οι 3 περιπτώσεις

Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των εργαζομένων με συμβάσης εργασίας που τίθενται σε αναστολή το Μάιο.

Οι αιτήσεις από τους δικαιούχους θα φίνουν σε δύο φάσεις, ενώ όλες οι πληρωμές θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως και τα μέσα Ιουνίου.

Για τη λήψη της επιδότησης θα πρέπει, όπως και στον προηγούμενο κύκλο ενίσχυσης, να κάνουν υπεύθυνη δήλωση αρχικά οι εργοδότες και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι.

Το μέγιστο ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται σε 533 ευρώ, ενώ χορηγείται κατ΄ αναλογία σε όσους εργαστούν κάποιες ημέρες το Μάιο.

Πώς θα γίνουν αιτήσεις και πληρωμές

Για τη λήψη του επιδόματος οι εργοδότες κάνουν αίτηση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι στο supportemployees.services.gov.gr. Αναλυτικότερα:

1. Κλειστές επιχειρήσεις όλο το Μάιο ή κάποιες ημέρες

Αν η επιχείρηση παραμείνει κλείσει με κρατική εντολή (πχ ξενοδοχεία) μέχρι και το τέλος Μαΐου, οι σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται από την 18.5.2020 έως και την 31.5.2020 και να αφορούν το διάστημα από 1.5.2020 έως και την 31.5.2020.

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάϊο στις περιπτώσεις αυτές θα πραγματοποιηθεί από 4.6.2020 έως 10.6.2020.



2. Κλειστές επιχειρήσεις κάποιες ημέρες το Μάιο

Αν η επιχείρηση επαναλειτούργησε κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο μετά την άρση αναστολής, ή πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ και προβαίνει σε (οριστική ή προσωρινή) αναστολής συμβάσεων Εργασίας, οι σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται συγκεντρωτικά από την 1.6.2020 έως και την 7.6.2020 και να αφορούν τα διαστήματα παράτασης της αναστολής σύμβασης εργασίας έως και την 31.5.2020.

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στις περιπτώσεις αυτές θα πραγματοποιηθεί από 10.6.2020 έως και 12.6.2020.

Με το νέο σύστημα, το ποσό που θα λάβουν για τον Μάιο κυμαίνεται ανάλογα με το πότε επιστρέφουν στις εργασίες τους.

Συγκεκριμένα: μέχρι 180 ευρώ επιδότηση ως ειδική αποζημίωση θα λάβουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που επιστρέψουν σήμερα στις δουλειές τους.

Μέχρι 53 ευρώ θα λάβουν όσοι επέστρεψαν την περασμένη Δευτέρα 4 Μαΐου.


ADVERTISEMENT

3. Επιχειρήσεις – εργοδότες με προσωπικό σε αναστολή κάποιες ημέρες το Μάιο

Το ποσό των 533 ευρώ θα το λάβει μόνον όποιος υπάλληλος εργάζεται σε επιχείρηση που θα μείνει κλειστή όλο τον Μάιο και εφόσον είχε κλείσει με κρατική εντολή από τις 13 Μαρτίου ήδη.

Επί της ουσίας το Κράτος θα του καταβάλλει 17,78 ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα που δεν τον πληρώνει ο εργοδότης του, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου μέχρι του ποσού των 534 ευρώ και όχι για ολόκληρο το μισθό του.