A- A+
Περιβαλλοντικό τέλος σε όλες τις πλαστικές σακούλες - Τέλος οι εξαιρέσεις

Να κλείσει όλα τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν σε λιανέμπορους, κατά βάση σούπερ μάρκετ, να μην πληρώνουν το περιβαλλοντικό τέλος, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Σήμερα δεν επιβάλλεται το σχετικό τέλος στις σακούλες πάχους μικρότερου των 15 m.m. και στις σακούλες πάχους μεγαλύτερου των 50 m.m.

Έτσι, οι πολύ λεπτές σακούλες που χρησιμοποιούνται για μεταφορά φρούτων και λαχανικών δεν επιβαρύνονται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και τις μεγάλες σακούλες που πωλούν τα σούπερ μάρκετ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα έσοδα από το τέλος εντοπίζεται στις μεγάλες σακούλες που πωλούν τα σούπερ μάρκετ, ακόμη και σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που επιβαρύνονται με το τέλος των 9 λεπτών του ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο όλα τα έσοδα καταλήγουν στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, καθώς τα τελευταία δεν είναι υποχρεωμένα να καταβάλλουν για αυτές το περιβαλλοντικό τέλος.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος με ρύθμιση που θα φέρει στη Βουλή θα επεκττείνει το μέτρο του περιβαλλοντικού τέλους σε όλες τις πλαστικές σακούλες πάχους έως και 70 m.m.