A- A+
Περιορισμοί στην είσοδο σε τραπεζικά καταστήματα από Δευτέρα - Η ανακοίνωση

Με τον πιο επίσημο τρόπο, με ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τα πιστωτικά ιδρύματα έκαναν γνωστό ότι θέτουν περιορισμούς στην είσοδο πελατών στα καταστήματά τους.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής αναφέρονται τα νέα μέτρα που θα ασχίσουν να εφαρμόζονται από την ερχόμενη Δευτέρα, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Moneyonline.

Σε αυτήν επισημαίνεται ότι για όσους επιλέξουν «την εξυπηρέτηση με φυσικό τρόπο στο υποκατάστημα εντός του ισχύοντος ωραρίου, θα υπάρξει προσαρμογή στις κρατούσες συνθήκες, ιδίως στη ροή εξυπηρέτησης, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία και ασφάλεια του συναλλακτικού κοινού και των εργαζομένων».

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των πελατών που θα μπορούν ταυτόχρονα να εισέρχονται σε τραπεζικά καταστήματα και όταν αυτό συμπληρώνεται, θα κλείνουν οι πόρτες.

Αυτές θα ξανανοίγουν όταν βγουν οι προηγούμενοι.

Σύμφωνα με τις ειδικές οδηγίες που δόθηκαν από την κυβέρνηση, θα πρέπει να υπάρχουν έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ ως μέτρα προστασίας.

Επιπλέον, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου ώστε να διευκολυνθεί η καταβολή συντάξεων ή η πληρωμή δανείων ή άλλες εργασίες που γίνονται απαραίτητα σε καταστήματα.

Σημειώνεται πάντως ότι δεν αλλάζει κάτι άλλο, καθώς συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των καταστημάτων, όπως και το σύνολο των δραστηριοτήτων του τραπεζικού τομέα και μεταξύ αυτών και η τροφοδοσία των ΑΤΜ.

Χρησιμοποιήστε τις Online υπηρεσίες

Παράλληλα, οι τράπεζες ενθαρρύνουν το το συναλλακτικό κοινό να περιορίσει τη διενέργεια συναλλαγών με φυσικό τρόπο, όπως επίσης και τη χρήση μετρητών  και να επιλέξει ένα από τα πολλά σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, ιδίως δε τις ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε online χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα

Πάντως, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση με την εξάπλωση του κορωνοϊού, δεν αποκλείεται να ληφθούν και επιπλέον μέτρα.

Ως έσχατο μέτρο προστασίας της κοινότητας από τον κορωνοϊό η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων.

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για μία λύση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να αποφασιστεί εάν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και του συγχρωτισμού πολιτών σε κλειστούς χώρους αυστηροποιηθούν στο μέγιστο βαθμό.

Αυττονόητο είναι ότι σε όποιο κατάστημα διαπιστωθεί κρούσμα κορωνοϊού θα κλείνει, ώστε να ακολουθήσει απολύμανση, ενώ θα τίθεται σε καραντίνα το σύνολο του προσωπικού του για 14 ημέρες.

Οι τράπεζες διαθέτουν προσωπικό που θα αναπληρώσει τους εργαζομένους για αυτό το διάστημα, ώστε σε μία ή δύο εργάσιμες ημέρες το κατάστημα να τεθεί ξανά σε λειτουργία.

Πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση

Προτεραιότητα για τις τράπεζες αποτελεί η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων για εργασίες που δεν μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά, αλλά μόνο με φυσική παρουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη κι αν διαταχθεί ως έσχατη λύση από την κυβέρνηση το κλείσιμο όλων των καταστημάτων, εκτιμάται ότι μέρος του δικτύου θα παραμείνει ανοιχτό για την εξυπηρέτηση των πελατών.

Κάτι ανάλογο είχε εφαρμοστεί και μετά την επιβολή των capital controls, όπου λόγω της τραπεζικής αργίας τα καταστήματα έκλεισαν.

Ένα μέρος του δικτύου όμως συνέχισε να λειτουργεί, με ελεγχόμενη πρόσβαση των πελατών, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών.

Σημειώνεται πάντως ότι οι τράπεζες έχουν εκσυγχρονιστεί έκτοτε, παρέχοντας μεγάλο εύρος υπηρεσιών μέσω των εναλλακτικών δικτύων, που καθιστούν αχρείαστη την επίσκεψη σε κατάστημα.

Ενώ ο αριθμός των χρεωστικών καρτών και των λογαριασμών e-banking έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, σε αντίθεση με το 2015 που μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες, δεν διέθετε αυτά τα μέσα.