A- A+
Παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας για 6 μήνες εξετάζει η κυβέρνηση
Στην παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας έως και το Ιούνιο του 2015 προσανατολίζεται η κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείει τελικά το ενδεχόμενο να δώσει στο άρθρο 2 του νόμου 4224/2013 διάρκεια ζωής άλλους έξι μήνες.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση παρά τις διαβεβαιώσεις των τραπεζών πως δεν θα βγάλουν στο... σφυρί καμία κατοικία.

Ο κώδικας δεοντολογίας

Σχετικές δηλώσεις είχε κάνει στις 11 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας μετά το τέλος ευρείας σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank).

Πάντως, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η κύρια κατοικία θα συνεχίσει να προστατεύεται από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ακόμη κι αν δεν παραταθεί το άρθρο 2 του νόμου 4224/2013.

Κι αυτό επειδή από το νέο έτος τίθενται σε πλήρη εφαρμογή άλλα άρθρα του ίδιου νόμου που προβλέπουν τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, το συνεργάσιμο δανειολήπτη και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών.

Με πιο απλά λόγια, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να ρυθμίζουν πιο μαζικά και πιο δυναμικά δάνεια των νοικοκυριών με νέες χαμηλότερες δόσεις επιμηκύνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής ή προχωρώντας ακόμη και σε γενναίες αναδιαρθρώσεις.

Έτσι, οι δανειολήπτες από τη στιγμή που θα πληρώνουν, θα κρατάνε «ζωντανά» τα δάνειά τους, δεν θα κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους.