A- A+
Παράταση για την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος ως 15/9 - Στις 17/9 οι δύο πρώτες δόσεις

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου παρατείνει το υπουργείο Οικονομικών την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος, μετά από αιτήματα φοροτεχνικών.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ανακοινώθηκε η παράταση αυτή με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου ΟΙκονομικών.

Δεν αλλάζει παρ΄ όλα αυτά η ημερομηνία καταληκτικής πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων (Ιουλίου - Αυγούστου), ενώ η τρίτη δόση θα πρέπει να έχει εξοφληθεί έως τις 30/9.

Τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

Από την άλλη, στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του εφετινού ΕΝΦΙΑ, καθώς την Τετάρτη 8/9 κλείνει η πλατφόρμα του Ε9.

Με βάση τον προγραμματισμό, ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, από το Σεπτέμβριο έως το Φεβρουάριο 2022.

Για να διευκολυνθούν ωστόσο οι φορολογούμενοι, λόγω της τριπλής δόσης για το φόρο εισοδήματος αυτόν το μήνα, κατά πάσα πιθανότητα η προθεσμία για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, θα πάρει παράταση ενός μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, το χρονοδιάγραμμα πληρωμής φόρων τους επόμενους μήνες θα διαμορφωθεί ως εξής:


ADVERTISEMENT


Εξόφληση σε δόσεις

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να σπάσουν τους φόρους σε περισσότερες δόσεις, με τους ακόλουθους δύο τρόπους:

1. Εξόφληση με πιστωτική κάρτα: Πληρωμή όλου του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος και των τελών κυκλοφορίας σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Εναλλακτικά, είναι δυνατή η εξόφληση κάθε μίας εκ των δόσεων ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος, η εφάπαξ καταβολή με χρήση πιστωτικής κάρτας έως τις 17/9, δίνει έκπτωση 3%.

2. Πάγια ρύθμιση: Μπορεί να αποπλωρώσετε τους παραπάνω φόρους μέσω της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων, προτού καταστούν οι δόσεις ληξιπρόθεσμες.

Στην αποπληρωμή σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,32% και σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις σε 6,82% ετησίως.