A- A+
Παράταση έως τις 5/7 στις αιτήσεις για το Power Pass - Δικαιούχοι και διαδικασία υποβολής

Έως και τις 5 Ιουλίου έχουν περιθώριο οι πολίτες για να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστό ως Power Pass.

Η αρχική προθεσμία εξέπνεε στις 30 Ιουνίου, ωστόσο δόθηκε παράταση λίγων ημερών για τη διευκόλυνση των δικαιούχων, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αυτό πάντως κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι και οι πληρωμές προς τις αιτήσεις που έχουν έως σήμερα υποβληθεί θα καθυστερήσουν ανάλογα.

Σε αυτήν την περίπτωση οι πιστώσεις αναμένονται περί τα μέσα Ιουλίου.

Η περίοδος της επιδότησης

Η επιδότηση, που κυμαίνεται από 30 έως 600 ευρώ αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022.

Δηλαδή δεν λαμβάνεται υπόψιν ο χρόνος της κατανάλωσης, αλλά η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού.

Πχ. εάν ένας λογαριασμός εκθόθηκε στις 3/6, παρ΄ ότι αφορά καταναλώσεις της περιόδου αναφοράς, δεν επιδοτείται.

Επίσης, επιδοτούνται μόνο τα τιμολόγια ρεύματος με ρήτρα αναπροσαρμογής και όχι αυτά που είναι σταθερών χρεώσεων επί κάθε κιλοβατώρας.

ADVERTISEMENT

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχος του Power Pass θεωρήστε εφόσον πληροίτε σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

• είστε φορολογικός κάτοικος Ελλάδος,

• το καθαρό οικογενειακό σας εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων δεν ξεπερνά τις 45.000 ευρώ, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020,

• ο ΑΦΜ που καταχωρίζετε στην πλατφόρμα δεν έχει δηλωθεί ήδη ως εξαρτώμενο μέλος σε αίτηση που έχει υποβληθεί από άλλο πρόσωπο και

• η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022 ξεπερνά συνολικά τα 30 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Το ποσό της επιδότησης

Το ποσό που θα πιστωθεί στον καταθετικό σας λογαριασμό στην τράπεζα, εξαρτάται από το ύψος των λογαριασμών της περιόδου που καλύπτεται από το Power Pass (Δεκέμβριος 2021 - Μάιος 2022).

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας.

Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ (και, επομένως, θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ).

Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

ADVERTISEMENT

Η διαδικασία της αίτησης

Η αίτηση υποβάλλεται στο vouchers.gov.gr. H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Αναλυτικά:

1. Εισέρχεστε στην πλατφόρμα με τους κωδικούς σας στο Taxisnet και επιβεβαιώνετε ότι τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, έτος γέννησης) που εμφανίζονται είναι σωστά.

2. Επιλέγετε αν επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση για εσάς ή για προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς σας.

3. Στην οθόνη εμφανίζονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας ανά μήνα (διεύθυνση και αριθμός παροχής). Τα στοιχεία αυτά μπορείτε:

• είτε να τα επιβεβαιώσετε,

• είτε να τα τροποποιήσετε μέσω της πλατφόρμας «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» η οποία έχει υλοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. (περισσότερες λεπτομέρειες στη σχετική ερώτηση).

4. Στην ίδια σελίδα εμφανίζονται και τα πεδία ώστε να συμπληρώσετε το e-mail σας, το IBAN και το όνομα του τραπεζικού ιδρύματος όπου τηρείται ο τραπεζικός σας λογαριασμός.

5. Πατώντας «Υποβολή», ολοκληρώνετε τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.

ADVERTISEMENT

Διόρθωση κατοικίας

Αν τα στοιχεία της κύριας κατοικίας που εμφανίζονται στην πλατφόρμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θα χρειαστεί να μεταβείτε στο https://www1.aade.gr/saadeapps3/powerpass/katoikia.

Επίσης, μπορείτε να μεταφερθείτε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» μέσω του vouchers.gov.gr, κάνοντας κλικ στο σχετικό πεδίο που εμφανίζεται κάτω από τα στοιχεία πρώτης κατοικίας.

Τα στοιχεία που θα δηλώσετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καταχωρίζονται αμέσως.

Έτσι, αφού συμπληρώσετε τα σωστά στοιχεία πρώτης κατοικίας, μπορείτε να επιστρέψετε στην πλατφόρμα του Power Pass και να ολοκληρώσετε την αίτησή σας.