A- A+
Παράταση έως τις 16/5 για το «Εξοικονόμηση Κατ΄ οίκον» - Ποιοι επιδοτούνται
Παράταση έως και τις 16 Μαίου δόθηκε για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ οίκον» το οποίο επιδοτεί το 30% του κόστους για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και παρέχει άτοκα δάνεια.

Πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα βελτιώσεως της ενεργειακής αποδόσεως των κτηρίων του οικιακού τομέα , που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες, των οποίων τα σπίτια έχουν κατασκευασθεί πριν το 1980 και είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας.

Κατεβάστε τον οδηγό του προγράμματος

Το Πρόγραμμα παρέχει κίνητρα στους ωφελούμενους για να πραγματοποιήσουν τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως και τις 16 Μαϊου 2011 στις τράπεζες που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» το πρόγραμμα, οι οποίες είναι η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Τι επιδοτείται από το πρόγραμμα

Το ποσοστό της επιδότησης εξαρτάται από το εισόδημα του νοικοκυριού που θέλει να αναβαθμίσει ενεργειακά την κατοικία του. Συγκεκριμένα:

Κατηγορία Α

Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 22.000 € ή τις 40.000 € αντίστοιχα.

Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 30% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000€ θα λάβει άτοκο δάνειο 7.000 € και επιχορήγηση 3.000€.

Κατηγορία Β

Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα βρίσκεται μεταξύ 22.000 και 40.000 € ή 40.000 και 60.000 € αντίστοιχα.

Τα κίνητρα περιλαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Δηλαδή ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000€ θα λάβει χαμηλότοκο δάνειο 8.500 € και επιχορήγηση 1.500€.

Κατηγορία Γ

Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει τα όρια της Κατηγορίας Β και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 60.000 € ή οικογενειακού εισοδήματος 75.000 €.

Το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου το οποίο ανέρχεται στο 100% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη.

Οι εργασίες που επιδοτούνται

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία.

Οι επιλέξιμες προσβάσεις προς χρηματοδότηση προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή Κτηρίου κατά τη διαδικασία της ενεργειακής επιθεωρήσεως και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες:

1. Τοποθέτηση θερμομονώσεως στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανόμενου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκιάσεως.
3. Αναβάθμιση του συστήματος θερμάνσεως και παροχής ζεστού νερού χρήσεως.

Ποιες κατοικίες είναι επιλέξιμες

Δυνατότητα χρηματοδοτήσεως παρέχεται για μονοκατοικία, πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου και για μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Χρησιμοποιείται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία.
  • Βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των Ευρώ 1.750 /τ.μ.
  • Έχει οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί πριν την 31.12.1979 ή μεταγενέστερα αλλά νομίμως δεν έχει γίνει μελέτη θερμομονώσεως λόγω υπαγωγής του σχετικού αιτήματος στις μεταβατικές διατάξεις του κανονισμού θερμομονώσεως.
  • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

7 Βήματα για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” τρέχει μέσω των τραπεζών Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank EFG.

Για να λάβει κάποιος την επιδότηση θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω 7 βήματα:

1. Έλεγχος κριτηρίων επιλεξιμότητας κατοικίας από τον ενδιαφερόμενο και εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας σε συνεργασία με τράπεζα που συμμετέχει στο Πρόγραμμα.
2. Πρώτη Ενεργειακή Επιθεώρηση για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Αποδόσεως (Π.Ε.Α.) – Επιλογή παρεμβάσεων.
3. Υποβολή αιτήσεως και δικαιολογητικών στο υποκατάστημα της τράπεζας.
4. Έγκριση αιτήσεως ενδιαφερόμενου.
5. Υλοποίηση παρεμβάσεων.
6. Δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση, έκδοση 2ου Π.Ε.Α.
7. Προσκόμιση δικαιολογητικών για την καταβολή κινήτρων (έντυπο ολοκληρώσεως παρεμβάσεων, παραστατικά επί πιστώσει για τις πραγματοποιηθείσες).

Οι όροι της δανειακής σύμβασης

Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι βασικοί όροι των δανείων που θα χορηγηθούν έχουν ως εξής:

1) Υφίσταται μηδενικό διαχειριστικό κόστος, ανά φάκελο δανείου.
2) Δεν απαιτούνται από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό εξασφαλίσεις για την παροχή του δανείου.
3) Η διάρκεια του δανείου είναι τέσσερα (4) έτη, με καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας τόκων την 31.12.2015.
4) Παρέχεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, έως ένα (1) έτος με το ίδιο επιτόκιο, αποκλειστικά υπό τον όρο ότι οι εκ του λόγου αυτού επιπλέον τόκοι επιβαρύνουν τον ωφελούμενο.
5) Η τοκοχρεωλυτική απόσβεση του δανείου γίνεται με μηνιαία συχνότητα πληρωμής δόσεων και σταθερό επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.
6) Παρέχεται η δυνατότητα για πρόωρη μερική ή ολική εξόφληση του δανείου χωρίς επιβάρυνση του δανειολήπτη.
7) Υφίσταται δυνατότητα περιόδου χάριτος ενός (1) έτους.
8) Ο δικαιούχος καταβάλλει, για την Α κατηγορία κινήτρων, τους τόκους στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό μετά την καταβολή της αντίστοιχης δόσης κεφαλαίου από τον ωφελούμενο.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής δόσης κεφαλαίου από τον ωφελούμενο, ο δικαιούχος δύναται να καταβάλλει τους τόκους στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό για χρονικό διάστημα έως τριών (3) μηνών από την ημερομηνία της πρώτης καθυστέρησης.