A- A+
Π. Αττικής: Δώρο ως €40.000 σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις - Πώς θα μοιραστούν τα χρήματα

Νέα παράταση έως και τις 20 Ιανουαρίου έδωσε η Περιφέρεια Αττικής για τις αιτήσεις στο πλαίσιο της δράσης για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19.

Αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής 2014-2020) η Περιφέρεια θα διαθέσει μέσω ειδικού προγράμματος 200 εκατ. ευρώ, για να χορηγήσει κεφάλαιο κίνησης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Αττικής, που επλήγησαν οι δραστηριότητες τους λόγω covid.

Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο θα είναι από 5.000 έως 40.000 ευρώ, μετά τη μείωση του πλαφόν από τα επίπεδα των 50.000 ευρώ που προβλέπονταν στις πρώτες προσκλήσεις της δράσης.

Η μείωση αυτή έγινε ώστε να επωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις από το μέτρο, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι δεδομένος.

Εξάλλου, δεν αποκλείεται σε επόμενη φάση πέραν της μείωσης του πλαφόν να υπάρξει και αύξηση των κονδυλίων για την ενίσχυση περισσότερων επιχειρήσεων.

Ποιοι θα πάρουν τα λεφτά

Για τη διανομή των κονδυλίων δεν θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας, αλλά τα χρήματα θα δοθούν με βάση μοριοδότηση, που θα εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων, την κερδοφορία και τον τζίρο κάθε επιχείρησης.

Στη δράση θα μπορεί να συμμετάσχει κάθε μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση που πληρεί τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Να έχει κάνει έναρξη πριν την 1/1/2019.
  • Κατά το 2019 να απασχολούσε λιγότερους από 50 εργαζομένους.
  • Το άθροισμα των εξόδων να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ

Για τα έξοδα λαμβάνονται υπόψιν οι δαπάνες των:

  • αγορών εμπορευμάτων χρήσης
  • αγορών Α’ υλών και υλικών χρήσης
  • εξόδων για παροχή υπηρεσιών
  • ενοικίων που καταβλήθηκαν στη χρήση
  • των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε Αγροτικές-Βιολογικές δραστηριότητες)
  • διάφορα λειτουργικά έξοδα

Επίσης, σε άλλες δράσεις προϋπόθεση για την καταβολή της επιχορήγησης είναι η επιχείρηση να έχει τους ίδιους αριθμούς εργαζομένων το μήνα πριν την υποβολή της αίτησης πίστωσης της επιδότησης, με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

ADVERTISEMENT

Το ποσό της επιχορήγησης

Το ποσό της επιδότησης φτάνει στο 50% των παραπάνω δαπανών που διενεργήθηκαν το 2019.

Ως ελάχιστο ποσό ορίζονται οι 5.000 ευρώ και ως μέγιστο πλέον οι 40.000 ευρώ.

Υποχρέωση του δικαιούχου είναι το καταβληθέν κεφάλαιο κίνησης θα πρέπει να έχει αναλωθεί εντός του 2021. Αυτό θα αποδεικνύεται από το έντυπο Ε3 του έτους 2021.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιλεξιμότητα της πρότασης μεταξύ άλλων θα είναι:

- Πιστοποιητικό περί μη κήρυξης σε πτώχευση ή περί μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση ή σε εξυγίανση ή σε άλλη διαδικασία συλλογικής διαδικασίας ικανοποίησης των πιστωτών.

- Πιστοποιητικό περί μη κατάθεσης αίτησης για κήρυξη σε πτώχευση, ή θέση σε αναγκαστική διαχείριση, ή θέση σε εξυγίανση ή σε παύση πληρωμών ή σε άλλη διαδικασία συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους όρους χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης θα παρέχονται από το κεντρικό γραφείο πληροφόρησης του ΕΦΕΠΑΕ, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 39, 10564 Αθήνα στο τηλ. 2130166100 και στο e-mail attica-covid@elanet.gr .

Αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:www.ependyseis.gr/mis έως και τις 12 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 15.00.