A- A+
Παράταση ενός έτους για την προστασία της α΄ κατοικίας και ιρλανδικό μοντέλο από το 2015
Λύση που προβλέπει 12μηνη παράταση στην προστασία της α΄ κατοικίας, με αλλαγή ωστόσο στα κριτήρια εισοδήματος και ακινήτων και εφαρμογή του «ιρλανδικού μοντέλου» το 2015, προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού στην εφημερίδα «Ημερησία», οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται για την εξεύρεση μία λύσης στο θέμα των πλειστηριασμών για τραπεζικά χρέη.

Μέχρι και τις 31/12/2013 η ακίνητη περιουσία προστατεύεται από δύο διαφορετικές νομοθεσίες. Σύμφωνα με αυτές δεν μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς:

- Κανένα είδος ακινήτου για χρέη προς τράπεζες που δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ

- Η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία ίση με το αφορολόγητο του ιδιοκτήτη της για την απόκτησή της, πλέον 50%, πχ. 300.000 ευρώ για άγαμο

Το νέο καθεστώς

Δεδομένο είναι ότι η προστασία για χρέη έως 200.000 ευρώ θα καταργηθεί από το νέο έτος. Και από εκεί και πέρα μένει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την προστασία της α΄ κατοικίας.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης πρότεινε την προστασία των «κόκκινων» δανειοληπτών, των οποίων η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Ο κ. Χατζιζδάκης επισημαίνει στην Ημερησία πως «δεν μπορούν να υπάρχουν 'κορόιδα' που παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να πληρώνουν και 'έξυπνοι' που εκμεταλλευόμενοι τις ρυθμίσεις δεν πληρώνουν», προσθέτοντας ότι εάν υπάρξει αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, αυτοί που καλούνται εξ ορισμού να βάλουν το χέρι στην τσέπη είναι είτε οι φορολογούμενοι είτε οι καταθέτες.

Τρεις πυλώνες

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης στη συνέντευξη, η λύση που προωθείται θα είναι ένα σύστημα με τρεις πυλώνες: Η δικαστική προστασία που παρέχεται από τους νόμους 3869/2010 και 4161/2013, για την οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση από την τρόικα -η μόνη συζήτηση ως προς αυτό αφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ο δεύτερος πυλώνας, κατά τον υπουργό, αφορά ένα μεταβατικό σύστημα για το 2014, ως προς την εξωδικαστική προστασία, γι' αυτούς που καλύπτονται δηλαδή κατευθείαν από τον νόμο χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στο δικαστήριο. «Εκεί υπάρχουν διαφορές απόψεων ως προς τα κριτήρια με την τρόικα» σημειώνει.

Ο τρίτος πυλώνας, προσθέτει, είναι μια μόνιμη λύση από το 2015 και μετά, κατά το ιρλανδικό πρότυπο ή το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά στην εξωδικαστική προστασία. «Δηλαδή αρχές και κανόνες, με βάση τους οποίους θα αποφεύγονται εντάσεις μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, θα λαμβάνεται υπόψη η δύσκολη οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών και θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας γι' αυτούς που πράγματι το χρειάζονται» τονίζει.