A- A+
Παράταση 3 μηνών στο πρόγραμμα μείωσης των δόσεων ενήμερων στεγαστικών για τέσσερα χρόνια
Για τρεις μήνες παρατείνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης για το πρόγραμμα διευκόλυνσης ενήμερων στεγαστικών ή ενυπόθηκων καταναλωτικών δανείων. Πόσο μειώνεται η μηνιαία δόση.

Όπως ανακοινώθηκε, η παράταση κρίθηκε αναγκαία, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που συστάθηκε με τον πρόσφατο νόμο 4224/31-12-13, να αξιολογήσει την πορεία του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι με το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους οφειλέτες δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που βασίζεται αποκλειστικά στη τρέχουσα οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη και όχι σε ποια οικονομική κατάσταση βρισκόταν όταν σύναπτε τη δανειακή σύμβαση με το πιστωτικό ίδρυμα.

Ο υπαγόμενος στη ρύθμιση δανειολήπτης δεν θα καταβάλλει δόση μεγαλύτερη του 30% του καθαρού εισοδήματος του. Αναλυτικά όλοι οι τρόποι ρύθμισης δανείων

Οι βασικοί άξονες

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνονται τα εξής:

1. Διευκολύνουμε όσους προσπαθούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίοι ακόμη και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών (8 στους 10).

2. Επικεντρώνουμε την προσπάθεια μας σε όσους βιώνουν μία σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους μεγαλύτερη από 20% (τα τρέχοντα εισοδήματα σε σύγκριση με αυτά του 2009) και το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από € 25.000.

Είναι βέβαιο ότι και η πρωτοβουλία μας συνετέλεσε στο να κινηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ρυθμίσεις πέραν εκείνων που προβλέπει ο νόμος.

3. Οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα ή μόνον το επίδομα ανεργίας, αποκτούν δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για χρονικό διάστημα έξι μηνών, συνεχόμενο ή τμηματικά προστιθέμενο

4. Υπενθυμίζεται επίσης ότι παρέχουμε μία ουσιαστική μέσο-μακροπρόθεσμη περίοδο διευκόλυνσης, τεσσάρων ετών, στο δανειολήπτη που εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων του δυσκολεύεται να παραμείνει συνεπής. Η περίοδος των 48 μηνών είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από αυτή που οι τράπεζες παρέχουν στις δικές τους ρυθμίσεις.

5. Για διάστημα τεσσάρων ετών ο δανειολήπτης δεν έχει να ανησυχεί ακόμη και εάν τα εισοδήματα του μειωθούν περαιτέρω αφού η δόση του θα προσαρμοσθεί αντίστοιχα.

6. Υπογραμμίζουμε ότι για διάστημα τεσσάρων ετών ο δανειολήπτης εφόσον είναι συνεπής στις αναπροσαρμοσμένες υποχρεώσεις του παραμένει ενήμερος χωρίς καμία επίπτωση στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Δεν κινδυνεύει με κανένα τρόπο η κύρια κατοικία του και συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.