A- A+
«Παραμύθι» η πώληση δανείων σε οφειλέτες πριν αυτά καταλήξουν σε funds στην Κύπρο
Καμία νομοθετική πρόνοια δεν υπάρχει στην Κύπρο για την πώληση δανείων στους ίδιους τους οφειλέτες, προτού αυτά δοθούν σε funds από τις τράπεζες.

Ο αστικός μύθος λέει ότι οι Κύπριοι τα κατάφεραν να πείσουν την τρόικα οι τράπεζες να είναι υποχρεωμένες να ζητούν αντιπροσφορά από τους ίδιους τους δανειολήπτες, πριν οι οφειλές τους πουληθούν σε funds.

Δηλαδή, εάν συμφωνήσουν με κάποιο fund να πουλήσουν ένα δάνειο στο 30% της αξίας τους, να ρωτούν προηγουμένως το δανειολήπτη εάν θέλει να υποβάλλει αντιπροσφορά.

Επιστημονική φαντασία

Έτσι, σύμφωνα με το μύθευμα, ο οφειλέτης θα μπορούσε να αγοράσει το δάνειό του πχ. στο 31% της αξίας του και να πετύχαινε κούρεμα 69%!.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω ανήκουν μόνο στη φαντασία αυτών που τα διακινούν. Πέτυχαν ωστόσο να συντηρήσουν το μύθο ότι στην Κύπρο «το έχουν κανονίσει», σε αντίθεση με τις δικές μας κυβερνήσεις που δεν πέτυχαν το ίδιο και για την Ελλάδα».

Όπως μας πληροφορούν πηγές μας από τη Μεγαλόνησο, σε συνάντηση που είχαν με Έλληνες δημοσιογράφους κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και τραπεζικά στελέχη στη Λευκωσία τις προηγούμενες ημέρες, τα πράγματα ξεκαθάρισαν.

Θα σταματούσαν όλοι να πληρώνουν

Οι Κύπριοι όχι μόνο δεν γνώριζαν για κάποια νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τα παραπάνω, αλλά δεν ήταν σε θέση σε πρώτη φάση ούτε να καταλάβουν την ερώτηση που τους έγινε.

Και έλεγαν χαρακτηριστικά: «Πώς είναι δυνατόν κάποιος που δεν έχει να πληρώσει ούτε μία δόση, να έλθει ξαφνικά και να αποπληρώσει το 50% ή το 60% του χρέους του».

Σημείωσαν δε με νόημα ότι αν ίσχυε η υποχρεωτική αντιπρόταση από τον οφειλέτη, κόσμος και κοσμάκης θα σταματούσε να πληρώνει τη δόση του, ώστε το δάνειό του να πουληθεί σε fund για να μπορέσει να κάνει αντιπροσφορά.