A- A+
Παρά τους φόρους οι καταθέσεις ιδιωτών αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο - Τα νέα στοιχεία της ΤτΕ
Ανοδικά κινήθηκαν οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων το Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι στα τέλη του περασμένου μήνα πληρώθηκαν φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, τα υπόλοιπα των νοικοκυριών στις τράπεζες αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 104 εκατ. ευρώ έναντι αύξησής τους κατά 1,04 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Πτώση και για επιχειρήσεις

Την ίδια περίοδο, μειώθηκαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν κι εκείνες φορολογικές υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 723 εκατ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 25 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων κατά 467 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 167 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Λεφτά στο κράτος

Συνολικά, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον περασμένο μήνα μειώθηκαν κατά 622 εκατ. ευρώ στα 139,17 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, δεν ήταν λίγα τα νοικοκυριά που δεν ανανέωσαν τις προθεσμιακές τους ή τις έσπασαν πρόωρα για να πληρώσουν φόρους.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μετά από μήνες τα υπόλοιπα της συγκεκριμένης κατηγορίας μετά την καταγραφή υψηλού 4 ετών τον Αύγουστο, μειώθηκαν κατά 793 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή ωστόσο γέμισαν τα ταμεία του κράτους από τους φόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, αυξήθηκαν κατά 2,05 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο έναντι μείωσης κατά 418 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Η άνοδος από την αρχή του χρόνου

Μετά από 9 μήνες μέσα στο 2019 τα υπόλοιπα νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων καταγράφουν άνοδο 4,9 δισ. ευρώ περίπου.

Η πορεία τους από την αρχή του χρόνου έχει ως εξής: