A- A+
Πάνω από τα 135 δισ. ευρώ οι καταθέσεις για πρώτη φορά από το 2015 - Πτώση στις εταιρικές
Πάνω από τα επίπεδα των 135 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2015 βρέθηκαν οι καταθέσεις εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος Μαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο Μάιος ήταν ο τρίτος συνεχής ανοδικός μήνας για την αγορά των καταθέσεων, με συνολικές καθαρές εισροές της τάξης των 585 εκατ. ευρώ.

Πλέον, η καταθετική βάση διαμορφώνεται στα 135,28 δισ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 786 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, με την άνοδο στους λογαριασμούς ιδιωτών να φτάνει τα 1,56 δισ. ευρώ.

Πτώση για επιχειρήσεις

Στον αντίποδα, πτωτικά κινούνται τα μεγέθη για τις επιχειρήσεις, με τις καθαρές εκροές από το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου να ξεπερνούν τα 1,11 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με τη χρήση αποταμιεύσεων από τις επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση επενδύσεων ή την πληρωμή προμηθειών.

Ως αποτέλεσμα, συγκρίνοντας το φετινό πρώτο 5μηνο με το αντίστοιχο περυσινό, προκύπτει μία σημαντική μείωση του ρυθμού μεγέθυνσης των υπολοίπων, καθώς το 2018 η αντίστοιχη άνοδος ήταν υπερδιπλάσια, φτάνοντας τα 1,71 δισ. ευρώ.

Στροφή στις προθεσμιακές

Από τα στοιχεία του Μαίου προκύπτει ένα ακόμη ενδιαφέρον συμπέρασμα.

Οι καταθέτες έχουν αρχίσει να τοποθετούν περισσότερα χρήματα σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Συγκεκριμένα, την υπό εξέταση περίοδο, ενώ τα υπόλοιπα των ανοιχτών λογαριασμών μειώθηκαν κατά 67 εκατ. ευρώ, τα αντίστοιχα μεγέθη των προθεσμιακών καταθέσεων ιδιωτών ενισχύθηκαν κατά 433 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο 5μήνου πάντως η εικόνα είναι διαφορετική. Η άνοδος στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης φτάνει τα 1,25 δισ. ευρώ, ενώ των προθεσμιακών καταθέσεων τα 310 εκατ. ευρώ.