A- A+
Πάνω από €5,5 δισ. πρόσφεραν οι ξένοι επενδυτές σε Alpha Bank - Τρ. Πειραιώς - Τα τελικά νούμερα
Ξεπέρασε τα 5,5 δισ. ευρώ η προσφορά κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στις δύο εκδόσεις νέων μετοχών που ολοκλήρωσαν με επιτυχία μέσα σε λίγες ώρες Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Η εντυπωσιακή ζήτηση για τους τίτλους των δύο τραπεζών από νέους επενδυτές είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του discount σε σχέση με τις τιμές στο ΧΑ, περιορίζοντας την απομείωση της περιουσίας των παλαιών μετόχων, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις δύο εκδόσεις.

Η Alpha Bank ενισχύει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας Core Tier 1 κατά 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς με την πρώτη φάση της έκδοσης νέων μετοχών άντλησε 1,57 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει δεύτερη έκδοση 175 εκατ. ευρώ για την εγχώρια αγορά σε λίγες ημέρες.

Οι αποτιμήσεις

Ειδικότερα, για τη μεν Alpha Bank η τιμή των 0,65 ευρώ που διαμορφώθηκε στο βιβλίο προσφορών ισούται με τη λογιστική της αξίας, ενώ τα 1,70 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς εμπεριέχουν premium 14% σε σχέση με τα ενσώματα ίδια κεφάλαια του ομίλου.

Με τον τρόπο αυτό οι διοικήσεις των δύο τραπεζών πετυχαίνουν την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος και έχουν στη διάθεσή τους τα κεφάλαια που χρειάζονται για την επαναγορά και ακύρωση των προνομιούχων μετοχών συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ που εξέδωσαν το 2008 υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Κι όλο αυτό χωρίς τελικά να ζημιωθούν οι παλαιοί μέτοχοι που δεν συμμετείχαν σε αυτές τις αυξήσεις, προσφέροντας παράλληλα την προοπτική ενίσχυσης των κερδών των επόμενων ετών με τη χρήση των επιπρόσθετων κεφαλαίων που εξασφαλίστηκαν.

Μιχάλης Σάλλας: Ιστορική επιτυχία

Με αφορμή τις δύο επιτυχημένες εκδόσεις, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας χαρακτήρισε το εγχείρημα ιστορικής σημασίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εκτιμώντας ότι τα νέα κεφάλαια «θα συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας μας».

Ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς σε γραπτή του δήλωση ευχαριστεί «τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για τη μεγάλη της ανταπόκριση και την εμπιστοσύνη που δείχνει στις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς, του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, συγχαίρει «την Alpha Bank για την επίσης μεγάλη επιτυχία στη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου».

Η ανακοίνωση της Alpha Bank

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς