A- A+
Πάνω από 6.000 τα ΑΤΜ μετά από 6 ανοδικές χρονιές - Στοιχεία 2008 - 2020

Σε συνεχή ανάπτυξη του δικτύου των ΑΤΜ προχωρούν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια, καθώς ολοένα και περισσότερες συναλλαγές γίνονται πλέον εκτός καταστήματος.

Ο αριθμός των ΑΤΜ είχε φτάσει στο ιστορικό υψηλό του το 2008, πριν το ξέσμασμα της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας, για να ακολουθήσει η αποκαθήλωση.

Έτσι, από 7.575 μηχανήματα στο τέλος του 2008, μέσα σε μία 7ετία πέσαμε στα 5.257, με το συνολικό δίκτυό τους να μειώνεται κατά 35% περίπου έως το 2015.

Οι λόγοι της πτώσης

Η συγκέντρωση του κλάδου σε τέσσερις συστημικούς ομίλους μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2010 και οι προσπάθειες περιορισμού του κόστους λειτουργίας από τις τράπεζες, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.

Άλλωστε μιλάμε για μία περίοδο κατά την οποία ένα πολύ μεγάλο μέρος των εγχρήματων συναλλαγών πραγματοποιούνταν στα κατστήματα, ενώ στα ΑΤΜ οι δυνατότητες συναλλαγών ήταν σαφώς λιγότερες σε σχέση με σήμερα.

Από το 2015 ωστόσο, και την επιβολή των capital controls, οι τάσεις άλλαξαν, καθώς οι τράπεζες έπρεπε να βρουν τρόπους εξυπηρέτησης των πελατών τους, εκτός των καταστημάτων τους.

Η αύξηση μετά το 2015

Έτσι, σταδιακά άρχισαν να προστίθενται ΑΤΜ και πλέον μετράμε 6 συνεχόμενα έτη αύξησης του αριθμού τους, συμπεριλαμβανομένου και του 2021 που είναι επίσης ανοδικό.

Από το χαμηλό των 5.257 ΑΤΜ το 2015, ο αριθμός τους εφέτος έχει ξεπεράσει ήδη τα 6.000, καταγράφοντας μία άνοδο της τάξης του 13% σε αυτό το διάστημα.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη του αριθμού των ΑΤΜ παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνκακα:


Οι συναλλαγές στα σύχρονα ΑΤΜ

Πλέον, στα αναβαθμισμένα ΑΤΜ των τραπεζών μπορείτε να κάνετε πλήθος συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο.

Πρόκειται για ΑΤΜ που βρίσκονται σε καταστήματα των τραπεζών. Σε αυτά βάζετε τα χαρτονομίσματα χωρίς φάκελο στην ειδική σχισμή και το μηχάνημα τα μετρά εκείνη την ώρα.

Έτσι, μπορείτε άμεσα:

- Να καταθέσετε χρήματα στο λογαριασμό σας

- Να εμβάσετε χρήματα σε λογαριασμό τρίτου στην ίδια τράπεζα

- Να πληρώσετε μία σειρά από λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών προς την εφορία

Ανέπαφες συναλλαγές

Η τελευταία λέξη της μόδας στα ΑΤΜ είναι οι ανέπαφες συναλλαγές, πρακτική που έχει υιοθετήσει ήδη η Eurobank και θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν χρειάζεται η εισαγωγή της κάρτας στο μηχάνημα.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να την πλησιάσετε στην περιοχή του ΑΤΜ που φαίνεται το σήμα της ανέπαφης.

Το ΑΤΜ θα αναγνωρίζει αυτόματα την κάρτα σας, πληκτρολογείτε τον κωδικό σας και κάνετε όποια συναλλαγή θέλετε.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με ψηφιοποιημένες κάρτες, που έχετε εγκαταστήσει στο κινητό σας, για όσες τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία.

Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή, αντί για την κάρτα θα πρέπει να πλησιάζετε το κινητό σας στο ΑΤΜ για να αναγνωριστεί η κάρτα.