A- A+
Πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έχουν ήδη συγκεντρώσει οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι
Συγκρατημένη αισιοδοξία παρά τη μη συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας και τη μαζική έξοδο στις αγορές, επικρατεί στις τράπεζες για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι έχουν ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή ιδιωτών στις εκδόσεις μετοχών που ετοιμάζουν με ποσό τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά προκύπτουν τόσο από τις ανταλλαγές ομολόγων που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, όσο και από τις δεσμευτικές προσφορές βασικών μετόχων που έχουν ήδη ανακοινωθεί (Eurobank).

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι καλούνται να βρουν συνολικά 4,4 δισ. ευρώ για την αναπλήρωση του ελλείμματος που προέκυψε από το βασικό σενάριο της άσκησης.

Οι συνολικές κεφαλαιακές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένου και του δυσμενούς σεναρίου των stress tests διαμορφώνονται σε 14,4 δισ. ευρώ.

Η προσπάθεια κάθε τράπεζας

Τα νούμερα πάντως δεν κατανέμονται αναλογικά σε κάθε τράπεζα. Στόχος της Eurobank και της Alpha Bank είναι να καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών, ενώ Εθνική και Πειραιώς θέλουν να αναπληρώσουν το έλλειμμα του βασικού σεναρίου των stress tests.

Αναλυτικότερα:

* Η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει συνολικές ανάγκες 4,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ πρέπει να καλυφθούν οπωσδήποτε, καθώς αποτελούν το έλλειμμα του βασικού σεναρίου.

Ο όμιλος έχει ήδη πετύχει κεφαλαιακό όφελος 600 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων του και στοχεύει στην άντληση επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ από το βιβλίο προσφορών που έχει ανοίξει από την περασμένη Τετάρτη.

Πρόκειται για δύσκολη προσπάθεια, ωστόσο στη διοίκηση της τράπεζας υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρει.

* Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,6 δισ. ευρώ αποτελούν τις ανάγκες του βασικού σεναρίου που πρέπει να καλυφθούν οπωσδήποτε.

Με βάση τα αποτελέσματα της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς προς τους ομολογιούχους και πιστωτές της, έχει ήδη κεφαλαιακό όφελος της τάξης των 690 εκατ. ευρώ .

Ως εκ τούτου μέσω της έκδοσης κοινών μετοχών που ετοιμάζει πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 880 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα άνοιξε την Πέμπτη το βιβλίο προσφορών με στόχο την άντληση 1,6 δισ. ευρώ.

* Η Alpha Bank άνοιξε το δικό της βιβλίο προσφορών την Τετάρτη με στόχο να αντλήσει έως και 2,7 δισ. ευρώ, που αποτελούν τις συνολικές κεφαλαιακές της ανάγκες.

Σημειώνεται πάντως πως θα πρέπει η τράπεζα να υπολογίζει σε κεφαλαιακή ενίσχυση από τους πιστωτές της, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μπουν στην αύξηση.

Ως εκ τούτου, στοχεύει στην άντληση 1,7 δισ. ευρώ περίπου μέσω του βιβλίου προσφορών.

Εάν δεν καταφέρει να το καλύψει όλο θα λάβει τη στήριξη του ΤΧΣ, με CoCos κατά 75% και κοινές μετοχές κατά 25%.

* Η Eurobank καλείται να υλοποιήσει μία αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 2,12 δισ. ευρώ, ωστόσο έχει ήδη εξασφαλισμένα τα 1,1 δισ. ευρώ.

Το ποσό των 353 εκατ. ευρώ, που καλύπτει το 17% της αύξησης κεφαλαίου θα εισφέρουν οι βασικοί της μέτοχοι.

Βασική προϋπόθεση για να είναι δεσμευτική αυτή η προσφορά είναι η τιμή διάθεσης των μετοχών να μην ξεπεράσει το 0,04 ευρώ στο βιβλίο προσφορών που άνοιξε την Πέμπτη.

Επιπλέον, θα πρέπει όλη η αύξηση κεφαλαίου να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να μην βάλει ούτε ένα ευρώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Παράλληλα, οι βασικοί μέτοχοι της Eurobank έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην επικείμενη έκδοση μετοχών έως και τα 584 εκατ. ευρώ, δηλαδή έως και το 28% της αύξησης κεφαλαίου.

Η τράπεζα άνοιξε το βιβλίο προσφορών την Πέμπτη, με στόχο να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από το δυσμενές σενάριο των stress tests.

Αν συνυπολογιστεί το κεφαλαιακό όφελος των 720 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης EBRD των 80 εκατ. ευρώ, η Eurobank έχει ήδη καλύψει πάνω από τη μισή αύξηση.

Στοχεύει πλέον στην άντληση περίπου 1 δισ. ευρώ μέσω του βιβλίου προσφορών.