A- A+
Πάνω από 130 δισ. ευρώ οι καταθέσεις για πρώτη φορά από το Μάιο του 2015 - Νέα άνοδος
Νέα άνοδο σημείωσαν τα καταθετικά υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιούλιο και πλέον βρίσκονται πάνω από τα 130 δισ. ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί από το Μάιο του 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, στήριξη στα μεγέθη πρόσφεραν τον Ιούλιο τα νοικοκυριά, παρά το γεγονός ότι στις 31/7 πληρώθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Στον αντίποδα, οι επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να συνεχίσουν το δικό τους ανοδικό σερί, καθώς το βάρος του ΦΠΑ και της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος αποδείχθηκε σημαντικό.

Πόσα χρήματα επέστρεψαν

Συνολικά τον Ιούλιο οι καταθέσεις εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ενισχύθηκαν κατά 804 εκατ. ευρώ στα 130,24 δισ. ευρώ.

Η άνοδος αυτή προήλθε από τα τα νοικοκυριά και τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, με τους ιδιώτες να γεμίζουν τους λογαριασμούς τους με επιπλέον 509 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα των λογαριασμών των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά σχεδόν 60 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Έξι μήνες συνεχούς ανόδου

Σημειώνεται ότι ο Ιούλιος ήταν ο έκτος συνεχόμενος μήνας ανόδου των μεγεθών και ο ένατος τους τελευταίους 10 μήνες.

:Από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος Ιουλίου τα υπόλοιπα επιχειρήσεων και νοικοκυριών ενισχύθηκαν κατά 5,32 δισ. ευρώ.

Δηλαδή κάθε μήνα κατά μέσο όρο αυτό το διάστημα η αύξησή τους διαμορφώθηκε σε 890 εκατ. ευρώ.

Οι κινήσεις των ιδιωτών

Οι ιδιώτες ήταν αυτοί που συνέβαλαν περισσότερο για αυτήν την επίδοση, καθώς στους λογαριασμούς τους καταγράφηκαν καθαρές εισροές συνολικού ύψους 3,12 δισ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες.

Από το ποσό αυτό, τα 1,6 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε προθεσμιακές καταθέσεις και τα υπόλοιπα σε προϊόντα πρώτης ζήτησης (ταμιευτήριο, τρεχούμενοι). Σχεδόν μισά - μισά δηλαδή.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα της ελαχιστοποίησης των εκροών στα απαραίτητα για την κίνηση της οικονομίας επίπεδα, αλλά και της ταυτόχρονης εισροής χαρτονομισμάτων, από καταθέτες που τα επιστρέφουν στο σύστημα.

Η σύγκριση με το 2015

Σε σχέση με το τέλος Ιουνίου του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, η άνοδος των μεγεθών έχει πλέον ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανόδου προέρχεται από τις επιχειρήσεις (7,9 δισ. ευρώ).

Κι αυτό διότι μέχρι και τις αρχές του 2017, λόγω των καθυστερήσεων στο κλείσιμο των αξιολογήσεων, οι ιδιώτες καταθέτες συνέχιζαν τις αναλήψεις μετρητών, για να προστατευτούν από το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος.

Τους τελευταίους μήνες ωστόσο έχουν πάρει τα ηνία στις εισροές καταθέσεων, καθώς η ολοκλήρωση των δύο τελευταίων αξιολογήσεων του τρίτου μνημονίου έγιναν στο χρόνο που έπρεπε και η ψυχολογία βελτιώθηκε.