A- A+
Πάμε για το κακό σενάριο στις μισθώσεις Airbnb - Στροφή σε μακροχρόνια συμβόλαια

Τη διάθεση των ακινήτων τους μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων εξετάζει πλέον μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων που για χρόνια απολάμβανε υψηλά εισοδήματα μέσω του Airbnb.

Πλέον, το βασικό σενάριο στην τουριστική βιομηχανία είναι ότι το 2020 έχει χαθεί. Ειδικά για τα μεγάλα ξενοδοχεία,πολλά από τα οποία εξετάζουν να μην ανοίξουν καθόλου το καλοκαίρι, καθώς σεζόν με δύο ή τρεις μήνες είναι εξαιρετικά κοστοβόρα.

Επιπλέον, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν ξένοι τουρίστες θα θέλουν ή η ελληνική Πολιτεία θα τους επιτρέψει να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Έχει ακουστεί το σενάριο διενέργειας μαζικών τεστ για τον κορωνοϊό πριν την είσοδο στη χώρα μας, ωστόσο με τους νεκρούς να αυξάνονται κάθε ημέρα στις βασικότερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό (ΗΠΑ, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία), οι προβλέψεις είναι μάλλον δυσοίωνες.

Ήδη μεγάλοι ξενοδόχοι εξετάζουν, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, να απευθυνθούν εφέτος σε χώρες που δεν έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, όπως το Ισράηλ, η Κύπρος ή ο Λίβανος για την αναπλήρωση των εσόδων από την Ευρώπη.

Η αγορά του Airbnb

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό πλήγμα θα δεχθούν στα έσοδά τους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα τελευταία χρόνια εμφάνιζαν υψηλά εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία από την AirDNA, εξειδικευμένη εταιρεία ανάλυσης των αγγελιών ακινήτων στις δημοφιλέστερες πλατφόρμες (Airbnb και HomeAway), ήδη στο κέντρο της πρωτεύουσας τα προσφερόμενα ακίνητα έχουν μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα.

Με βάση το κανό σενάριο, που εκτιμάται πλέον πως θα είναι και το πιο πιθανό, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι περισσότεροι θα προτιμήσουν να παραμείνουν στην χώρα τους, είτε προκειμένου να ανακάμψουν από τις συνέπειες της πανδημίας, είτε γιατί απλώς θα φοβούνται μην κολλήσουν τον ιό.

Η AirDNA εκτιμά ότι οι αποδόσεις των ακινήτων που αξιοποιούνται ως τουριστικά καταλύματα μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, θα υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο φέτος.

Η ένταση της υποχώρησης εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη διετία, όταν σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 14% το 2018 και 9% το 2019 στο μέσο μηνιαίο εισόδημα.

Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία της αποχώρησης ακινήτων από τις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θα προτιμήσουν να τα μισθώσουν μέσω συμβατικών μισθώσεων μακράς διάρκειας.

Σε αυτού του τύπου τις μισθώσεις, οι τιμές έχουν καταγράψει μέση αύξηση της τάξεως του 30% τα τελευταία δύο χρόνια, επιτρέποντας σαφώς υψηλότερο εισόδημα συγκριτικά π.χ. με το 2017.