A- A+
Πάει για μηδενισμό ο ELA σε λίγους μήνες - Μειώθηκε 2,5 δισ. ευρώ από την ΤτΕ
Κατά 2,5 δισ. ευρώ μειώθηκε το πλαφόν χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας την πορεία προς την κανονικότητα.

Η μείωση αυτή αντανακλά τα αυξημένα επίπεδα ρευστότητας που διατηρούν οι τράπεζες, λόγω της αύξησης των καταθέσεων τους τελευταίους μήνες, αλλά και της σταδιακής επανασύνδεσης με τις αγορές.

Αναλυτικότερα, στις 16 Μαΐου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 12,2 δισεκ. ευρώ.

Το πλαφόν αυτό θα ισχύει έως και την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος και είναι χαμηλότερο κατά περίπου 80 δισ. ευρώ σε σχέση με τα επίπεδα που είχε φτάσει το καλοκαίρι του 2015.

Άνοδος καταθέσεων

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η κεντρική τράπεζα, το Μάρτιο τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Θετικός αναμένεται να είναι επίσης ο Απρίλιος και ο Μάιος, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις σε αυτό το διάστημα.

Επιπλέον, έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος, η οποία φέρνει έσοδα στις επιχειρήσεις που κατευθύνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, με δεδομένο ότι οι ξένοι χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τις κάρτες τους.

Προς άρση των capital controls

Με αυτά τα δεδομένα, και εάν δεν στραβώσει το κλίμα τους επόμενους μήνες, εκτιμάται ότι το αργότερο έως και τις αρχές του 2019 καμία τράπεζα δε θα χρωστά χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ELA.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κανονικότητα, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη κατάργηση των capital controls.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται το πρώτο κύμα χαλάρωσής της, το οποίο θα αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις.

Εάν υπάρξουν παρεμβάσεις στις συναλλαγές των ιδιωτών, αυτές θα έχουν συμβολικό χαρακτήρα...