A- A+
«Παγώνουν» τα κυμαινόμενα επιτόκια σε όλα τα στεγαστικά δάνεια - Απόφαση σταθμός

Στο πάγωμα των επιτοκίων σε όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου προχωρούν οι τράπεζες, προς ανακούφιση των συνεπών πελατών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιό τους προβλέπει την επιβολή πλαφόν στους δείκτες αναφοράς με τους οποίους είναι συνδεδεμένα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά τίθεται ανώτατο όριο σε euribor 1 μήνα, 3 μηνών και στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στα επίπεδα που βρίσκονταν στο τέλος Μαρτίου.

Ανάσα για δανειολήπτες

Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής ενδεχόμενες αυξήσεις στους παραπάνω δείκτες δεν θα περνούν στο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων που δεν εμφανίζουν καθυστερήσεις έως σήμερα.

Η συγκεκριμένη επιδότηση, που μένει να φανεί μέσω ποιου μηχανισμού θα χορηγηθεί, θα ισχύει για τους επόμενους 12 μήνες και θα αφορά όλα τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χρηματοδοτήσει κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες.

Επίσης, δεν προβλέπται κάποιο εισοδηματικό, περιουσιακό ή άλλο κριτήριο για την εξασφάλιση της στήριξης.

Άρα για 1 χρόνο από σήμερα οι μηνιαίες δόσεις όλων των πράσινων δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια, στη χειρότερη περίπτωση θα παραμείνουν σταθερές.

Αν από την άλλη υπάρξει μείωση των ευρωπαϊκών δεικτών αναφοράς, οι δόσεις θα μειωθούν ανάλογα.

ADVERTISEMENT

Πού μπαίνει το πλαφόν

Σύμφωνα με το σχέδιο των τραπεζών, το πλαφόν θα οριστεί στα επίπεδα που βρίσκονταν τα παραπάνω επιτόκια στις 31 Μαρτίου. Δηλαδή:

  • euribor 1 μήνα: 2,92%
  • euribor 3 μηνών: 3,04%
  • βασικό επιτόκιο ΕΚΤ: 3,50%

Στα επιτόκια αυτά θα προστίθεται το περιθώριο (spread) που προβλέπεται σε κάθε σύμβαση, για να προκύψει το τελικό κόστος.

Ανάλογα με αυτό, το συνολικό επιτόκιο θα διαμορφώνεται για τους επόμενους 12 μήνες έως τα ακόλουθα επίπεδα:

.