A- A+
Οριστικό! Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και σε άτοκες δόσεις ως το τέλος του 2021

Τη δυνατότητα να άρουν την ακινησία του οχήματός τους, πληρώνοντας τα τέλη για το υπόλοιπο της χρονιάς, ανάλογα με το διάστημα χρήσης του, δίνει και εφέτος το ΥΠΟΙΚ.

Το Σάββατο κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, που ορίζει ότι για επιβατικά αυτοκίνητα, επιβατικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσυκλέτες, τύπου Jeep αυτοκίνητα και επιβατικά τροχόσπιτα, μπορεί να γίνει χρήση της σχετικής ρύθμισης.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία έναρξης της περιόδου κατά την οποία μπορεί να επανέλθει ένα όχημα σε κυκλοφορία, ωστόσο είναι πιθανό το μέτρο να ξεκινήσει από την 1/5/2021.

Τι πληρώνουμε

Τα τέλη που πρέπει να πληρωθούν είναι αναλογικά με το χρονικό διάστημα που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να επανακυκλοφορήσουν έως και το τέλος της εφετινής χρονιάς το όχημά τους.

Για εφέτος, κατά τα φαινόμενα, το διάστημα επανακυκλοφορίας μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 7 μήνες.

Για παράδειγμα, εάν τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται σε 120 ευρώ σε ετήσια βάση, οι ιδιοκτήτες τους θα πληρώσουν:

  • Για 1 μήνα 10 ευρώ
  • Για 2 μήνες 20 ευρώ
  • Για 3 μήνες 30 ευρώ
  • Για 4 μήνες 40 ευρώ
  • Για 5 μήνες 50 ευρώ
  • Για 6 μήνες 60 ευρώ
  • Για 7 μήνες: 70 ευρώ

Σημειώνεται ότι η χρήση του μέτρου μπορεί να γίνει μόνο μία φορά. Δεν μπορεί πχ. κάποιος να κυκλοφορήσει το όχημα το Μάιο και μετά ξανά το Νοέμβριο.

ADVERTISEMENT

Με έκπτωση σε σχέση με το 2019

Όπως το 2020, έτσι και εφέτος, δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση σε σχέση με το 2019 στα τέλη που θα πληρωθούν.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι και πριν δύο χρόνια, οι φορολογούμενοι επιβαρύνονταν εάν πλήρωναν τέλη για διάστημα μικρότερο του 1 έτους.

Αντιθέτως το 2021 δεν θα επιβληθεί πέναλντι για όσους πάρουν πίσω τις πινακίδες μεσούσης της σεζόν.

Εξαίρεση αποτελούν τα διαστήματα μικρότερα του μηνός, για τα οποία λογίζεται ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.


ADVERTISEMENT

Άτοκες δόσεις με πιστωτική

Επιπλέον όφελος μπορούν να έχουν οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών, καθώς μπορούν να πληρώσουν το ποσό των τελών σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Παράλληλα, μπορείτε να παρατείνετε ακόμη περισσότερο την ημερομηνία εξόφλησης.

Προϋπόθεση για να κερδίσετε αυτήν την άτοκη περίοδο χάριτος είναι η επόμενη ημερομηνία έκδοσης της πιστωτικής σας κάρτας να είναι πριν την ημέρα που θα πληρώσετε τα τέλη.

Σε αυτήν την περίπτωση, είτε το σύνολο των τελών ή η πρώτη δόση εφόσον επιλέξετε τμηματική καταβολή, θα μετατεθεί έως και 50 ημέρες αργότερα.

Ειδικά αν έχετε διαφορετικές πιστωτικές κάρτες, καλό θα ήταν να τσεκάρετε πότε εκδίδεται ο λογαριασμός τους, ώστε να επιλέξετε εκείνη που συμφέρει περισσότερο.