A- A+
Οριστικό! Δώρο 30% - 50% των 3 πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Σειρά μέτρων για την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων ανακοίνωσε την Πέμπτη το πρωί ο Πρωθυπουργός. Μεταξύ αυτών το δώρο από 30% - 50% των 3 πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό πως όλες οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στους 3 πρώτους κύκλους του μέτρου και είχαν πτώση του κύκλου εργασιών το 2020 σε σχέση με το 2019, θα κερδίσουν ένα μέρος της ενίσχυσης που έλαβαν.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά που δόθηκαν στους τρεις πρώτους κύκλους για επιχειρήσεις με έως 20 εργαζομένους συνιστούσαν δάνειο και έπρεπε να επιστραφούν στο σύνολό τους.

Και κούρεμα 15% για εφάπαξ εξόφληση

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως ανάλογα με την πτώση τζίρου του 2020 το 30% έως 50% των δανείων θα μετατραπεί σε επιδότηση.

Δηλαδή θα χαριστεί από το κράτος. Επιπλέον, όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ το δάνειο που έλαβαν, θα λάβουν ένα επιπλέον κούρεμα της τάξης του 15%, αυξάνοντας έτσι το ποσό της επιδότησης.

Επιπλέον, αυξάνονται σε 60 από 40 οι δόσεις αποπληρωμής των δανείων όλων των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Τα 6 νέα μέτρα αναλυτικά

Αναλυτικότερα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία νέα δέσμη μέτρων τόνωσης τα οποία θα ανακουφίσουν περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους.

Αναλυτικότερα:

- Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Πρώτον, τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.

Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Αλλά και με αυξημένη ενίσχυση:

Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.

Δεύτερον, η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020.

Τρίτον, όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60.

Τέταρτον, εάν η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

ADVERTISEMENT

- Επιδότηση πάγιων δαπανών

Με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, οι κλάδοι που πλήττονται θα ανακουφιστούν, με ένα ακόμα μέτρο:

H Πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις.

Η συγκεκριμένη θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.

Δηλαδή θα δοθούν κουπόνια για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

- Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ

Το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο.

Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς.

Ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.

ADVERTISEMENT

- Παράταση οφειλών Μαρτίου

Οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.

- Ενοίκια

Διατηρείται και αυτόν το μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα παρουσιαστεί αναλυτικά, σε λίγη ώρα, από το οικονομικό επιτελείο.