A- A+
Οριστική δικαίωση για οφειλέτη στεγαστικού σε ελβετικό φράγκο - Η απόφαση
Δικαιώθηκε από το Εφετείο δανειολήπτης που αποπλήρωνε στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, με το Δικαστήριο να του χαρίζει τη συναλλαγματική ...χασούρα.

Ο συγκεκριμένος δανειολήπτης είχε λάβει το 2005 δάνεια σε ευρώ, ύψους άνω των 300.000 ευρώ και το 2007 από το κατάστημα που εξυπηρετούνταν του πρότειναν να το μετατρέψει σε ελβετικό φράγκο.

Ο λόγος ήταν τα χαμηλότερα επιτόκια του ξένου νομίσματος, μέσω των οποίων θα εξασφαλίζονταν μείωση της μηνιαίας δόσης.

Ωστόσο, στη συνέχεια το ελβετικό φράγκο ανατιμήθηκε σημαντικά έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα το ανεξόφλητο κεφάλαιο σε όρους ευρώ, να διαμορφωθεί πάνω από το αρχικό του δάνειο.

Η απόφαση δικαίωσης

Πρωτοδίκως ο δανειολήπτης δικαιώθηκε, ενώ πλέον βγήκε και η οριστική απόφαση υπέρ του από το Εφετείο, μετά την έφεση της τράπεζας.

Η απόφαση του δικαστή στηρίχθηκε στο γεγονός ότι για τη μετατροπή του δανείου σε φράγκο δεν υπέγραψε νέα σύμβαση με την τράπεζα.

Πλέον, θα αποπληρώνει το δάνειο με βάση την αρχική ισοτιμία ευρώ - φράγκου και γλυτώνει όλη την ανατίμηση των προηγούμενων ετών.

Μια από τις ισχυρές θεμελιώδεις σκέψεις της απόφασης είναι ότι τα χρηματικά ποσά που χορηγήθηκαν ως δάνεια δεν εκταμιεύθηκαν σε ελβετικά φράγκα, αλλά μετατράπηκαν στη συνέχεια λογιστικά στο νόμισμα αυτό, χωρίς να αποδεικνύεται ότι πράγματι η τράπεζα δανείστηκε αντίστοιχα ελβετικά φράγκα από την διατραπεζική αγορά.

Διαβάστε επίσης

* Έως το Σεπτέμβριο του 2018 η τελική απόφαση για το κούρεμα σε στεγαστικά ελβετικού φράγκου