A- A+
Online μέσω gov η δήλωση απώλειας αστυνομικής ταυτότητας - Η νέα διαδικασία

Τέλος στις επισκέψεις των πολιτών στα αστυνομικά τμήματα για τη δήλωση της απώλειας της ταυτότητάς τους, βάζει η κυβέρνηση με νέα υπηρεσία στο gov.gr.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η δήλωση απώλειας του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του gov. gr και επέχει τη θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986.

Με τον τρόπο αυτό μπορείτε άμεσα με το που αντιληφθείτε ότι χάσατε το έγγραφο να το δηλώσετε στην ΕΛ.ΑΣ, ώστε να μην γίνει κάποια συναλλαγή από τρίτον με αυτή και να προστατευτείτε τουλάχιστον με ό,τι έχει να κάνει με το Δημόσιο..

Η διαδικασία βήμα - βήμα

Σε κάθε περίπτωση για την υποβολή της δήλωσής απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του φυσικού προσώπου/ χρήστη στο gov.gr.

Η αρχή γίνεται με την την υποβολή της δήλωσης στο gov, η οποία αποστέλλεται αυτόματα στη θυρίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και ακολουθούνται όσα ορίζονται από τη νομοθεσία, τα οποία δεν ενδιαφέρουν τον πολίτη.

Η δήλωση που υποβάλλεται μέσω gov επέχει θέση αποδεικτικού κατάθεσης της δήλωσης στην ψηφιακή θυρίδα της ΕΛ.ΑΣ., φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας αναμένεται σύντομα, μετά τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες από το υπουργείο και την έκδοση οδηγιών από την Αστυνομία για την ασφαλή διαχείριση και χρήση των θυρίδων από το προσωπικό της.