A- A+
Online από τα τέλη του μήνα οι ασφαλιστικές ενημερότητες για μη μισθωτούς

Στην έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας online χωρίς επίσκεψη σε δομές του ΕΦΚΑ, θα μπορούν να προχωρούν σε λίγες ημέρες οι μη μισθωτοί.

Την προαναγγελία αυτή έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώνας σε σεμινάριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Όπως είπε, στο τέλος Απριλίου, όλοι οι μη μισθωτοί και γενικά οι επιστόμονες (Γιατροί, Οικονομολόγοι, Λογιστές, Δικηγόροι, Μηχανικοί κ.λπ) θα μπορούν να παίρνουν την ασφαλιστική ενημερότητα αυτόματα και χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στα υποκαταστήματα.

Με υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες όλες οι ασφαλιστικές ενημερότητες 1.500.000 πολιτών, των μη μισθωτών γενικά, θα μπορούν να εκδίδονται ψηφιακά από τον Η/Υ όλων.

«Δεν θα ξαναπάει κανείς σε κανένα υποκατάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Οι ψηφιακές συντάξεις

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πιλοτική λειτουργία του συστήματος ΑΤΛΑΣ, μέσω του οποίου σε λίγο καιρό θα γίνονται όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Όπως είπε, μέχρι τέλος του χρόνου το 55% των νέων ετήσιων για συντάξεις  θα είναι ψηφιακό.

Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης:

α) οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων (συντάξεις χηρείας)

β) οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019 και ειδικότερα η πρώτη 34.268 αποφάσεις και η δεύτερη περίπου 12.000 αποφάσεις.

Συνολικά οι δύο κατηγορίες ξεπερνούν τις 46.000 αποφάσεις επί συνόλου 114.305 αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019.

Σύνταξη σε 5 στάδια

Η πιλοτική λειτουργία υποστηρίζει αυτοματοποιημένα τα 4 από 5 τα στάδια της πλήρους ψηφιακά αυτοματοποιημένης διαδικασίας, ειδικότερα:

1. Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης.

2. Ψηφιακή αναζήτηση των απαιτούμενων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών από το μητρώο Πολιτών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ (Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης).

3. Θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης.

4. Υπολογισμός του πληρωτέου ποσού της σύνταξης.

Το τελικό πέμπτο στάδιο, αυτό της έκδοσης της απόφασης θα εκτελείται κατά τους επόμενους δύο περίπου μήνες της πιλοτικής λειτουργίας, αφού πρώτα επιβεβαιωθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία της απόφασης.

Στην πλήρη λειτουργία της από τον Ιούνιο του 2020, η νέα ψηφιακή διαδικασία απονομής σύνταξης προβλέπεται να λειτουργεί ως ηλεκτρονική υπηρεσία επιπέδου 4, με την έκδοση της απόφασης να ολοκληρώνεται δευτερόλεπτα μετά την υποβολή του αιτήματος από τον συνταξιούχο.

Οδηγίες για το αίτημά σας

Για την αίτησή σας θα πρέπει να εισέλθετε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», επιλέγοντας από το διαδικτυακό τόπο gov.gr στην ενότητα Εργασία – Ασφάλιση την επιλογή «Αίτηση Συνταξιοδότησης»

Ή αντίστοιχα στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr, μενού «Συνταξιούχοι», επιλογή «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης»).

Μπείτε στη σελίδα των αιτήσεων

Στη συνέχεια εισέρχεστε στην πλατφόρμα με χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet και επιλέγετε την κατηγορία (Κύρια Σύνταξη Γήρατος, Κύρια Σύνταξη Αναπηρίας, Μεταβίβαση Κύριας Σύνταξης λόγω Θανάτου, Κύρια Σύνταξη Θανάτου Ασφαλισμένου) για την οποία θέλετε να κάνετε αίτηση.

Συμπληρώστε στη συνέχεια τα στοιχεία που σας ζητούνται.