Δεν έχει τέλος η αναστάτωση που προκάλεσε η έναρξη εμπορικού πολέμου από τις ΗΠΑ στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, οι οποίες απειλούνται με ύφεση.
Οι αυξήσεις των δασμών από τις ΗΠΑ και την Κίνα συνεχίζονται, ενώ αντίμετρα στη νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ λαμβάνουν και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.
Πρόκειται για κινήσεις που αν δεν αναστραφούν κατόπιν διαπραγματεύσεων των κυβερνήσεων που εμπλέκονται, θα οδηγήσουν, σύμφωνα με αναλυτές, σε μεγάλη κάμψη το διεθνές εμπόριο.
Για παράδειγμα, οι δασμοί που έχουν ανακοινώσει ΗΠΑ και Κίνα για τις μεταξύ τους συναλλαγές, είναι πιθανό να παγώσουν ακόμη και εξ ολοκλήρου το μεταξύ τους εμπόριο.
Η αντίδραση της ΕΚΤ
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας και αστάθειας συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ με θέμα τα επιτόκια.
Τα δεδομένα σε σχέση με λίγες ημέρες πριν έχουν αλλάξει. Συγκεκριμένα, απειλείται η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ενώ ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υτποχωρήσει και άλλο, λόγω της μείωσης των ενεργειακών τιμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του πετρελαίου έχει πλέον πέσει στα επίπεδα που βρισκόταν κατά τη διάρκεια των lockdowns όταν η ζήτηση αναγκαστικά είχε καταρρεύσει.
Πλέον, στο πιο πιθανό σενάριο η Ευρωτράπεζα θα προχωρήσει στη μείωση των παρεμβατικών της δεικτών κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη Πέμπτη.
Κάποιοι οικονομολόγοι μάλιστα δεν αποκλείουν η περικοπή στην επικείμενη συνεδρίαση να φτάσει ακόμη και τις 50 μονάδες βάσης.
Με βάση εκθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες, θα υπάρξει μία ακόμη μείωση των επιτοκίων στις αρχές Ιουνίου.
Άρα μέχρι το καλοκαίρι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα βρεθεί στο 2% ή στο 1,75%.
Εάν δε, το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινωθεί, δεν αποκλείεται πλέον ακόμη και η διαμόρφωση του συγκεκριμένου δείκτη στο 1,5% μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Οι επιδράσεις στην Ελλάδα
Μία τέτοια εξέλιξη θα φέρει ανατροπές στην επιτοκιακή πολιτική των ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα:
- Καταθέσεις
Θα επιταχυνθεί η πορεία αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στους λογαριασμούς προθεσμίας, που ξεκίνησε από την άνοιξη του 2024.
Δεν αποκλείται τα μέσα επιτόκια τους επόμενους μήνες να πέσουν ακόμη και στην περιοχή του 0,5%, στερώντας από τους αποταμιευτές μία ασφαλή λύση για παθητικό εισόδημα από τα χρήματά τους.
- Δάνεια
Από την άλλη, κερδισμένοι αναμένεται να βγουν τόσο όσοι αποπληρώνουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, όσο και εκείνοι που θα αιτηθούν χρηματοδότησης από εδώ και στο εξής.
Ως προς τους υφιστάμενους δανειολήπτες, οι μηνιαίες δόσεις θα μειωθούν αυτόματα, εφόσον το προϊόν τους είναι συνδεδεμένο με κάποιον από τους ευρωπαϊκούς δείκτες euribor.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τρίμηνμο euribor βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο 2,293% από 2,736% στις αρχές του 2025.
Όσο θα υποχωρεί, τόσο θα μειώνεται η επιτοκιακή επιβάρυνση των δανειοληπτών.
Εφόσον επιεβαιωθεί το σενάριο σημαντικής μείωσης των επιτοκίων οι τράπεζες με στόχο την αύξηση των πωλήσεών τους στα δάνεια, αναμένεται να τα καταστήσουν πιο ελκυστικά.
Θα δοθεί με τον τρόπο αυτό η ευκαιρία σε όσους λάβουν νέα χορήγηση να εξασφαλίσουν ένα χαμηλό επιτόκιο για την αποπληρωμή της.