A- A+
Όλο το πακέτο στήριξης των ιδιοκτητών που έχασαν ενοίκια - Στο 30% η αποζημίωση

Άμεση αποζημίωση με συμψηφισμό επί των εφετινών φόρων ίση με το 30% των απωλειών τους θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν ενοίκια λόγω της έκπτωσης του 40%.

Πρόκειται για ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων ή α΄ κατοικίας που τα μισθώνουν σε πληττόμενους από την κρίση του κορωνοϊού, οι οποίοι πλήρωσαν το 60% του ενοικίου κάποιους μήνες της περιόδου Μάρτιος - Μάιος 2020.

Με τη διάταξη που έφτασε προς ψήφιση στη Βουλή, θεσπίζεται ο συμψηφισμός του 30% των απωλειών που υπέστησαν αποκλειστικά με φόρους που θα πληρωθούν από τον Ιούλιο και μετά, δηλαδή με το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, όσοι έχασαν το 40% των μηνιαίων μισθωμάτων κατ’εντολήν του Κράτους, θα τύχουν έκπτωσης φόρου, ίσης με το 20% του 60% το οποίο τελικώς εισέπραξαν, δηλαδή επί του 30% των ενοικίων που έχασαν.

Πρόκειται για ποσοστό χαμηλότερο του 1/3 των απωλειών που είχε αρχικώς διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομικών.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα εάν κάποιος έχασε 1.200 ευρώ από ενοίκια που δεν εισέπραξε τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, τότε θα έχει όφελος 360 ευρώ (1.200x30%).

Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με φόρους που θα βεβαιωθούν εφέτος και έχουν ημερομηνία πληρωμής από τον Ιούλιο και μετά.

Έτσι, αν ο ιδιοκτήτης του παραδείγματος πρέπει να πληρώσει φόρο εισοδήματος με βάση της εφετινές δηλώσεις ύψους 500 ευρώ, θα του αφαιρεθούν τα 360 ευρώ και θα πρέπει να εξοφλήσει μόνο το υπόλοιπο των 140 ευρώ.

Παράλληλα, τα ενοίκια που δεν εισέπραξε δεν θα φορολογηθούν, καθώς δεν θα λήφθούν υπόψιν ως εισόδημα στις δηλώσεις του 2021.

Τέλος, δίνεται τετράμηνη παράταση και στις βεβαιωμένες ή ρυθμισμένες οφειλές του Μαίου, χωρίς ωστόσο την έκπτωση του 25% σε περίπτωση εμπρόθεσμης πληρωμής, όπως συνέβη τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Ποιοι έχασαν ενοίκια

Υπενθυμίζεται ότι απώλεις στο εισόδημά τους, μέσως της δια νόμου έκπτωσης ενοικίου, είχαν οι ιδιοκτήτες των ακόλουθων ακινήτων:

  • Επαγγελματική στέγη

Ολες οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις που άνοιξαν κάποια στιγμή εντός του Μαίου, καθώς και οι επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού θα έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιο και τον Ιούνιο.

Οι τέσσερις τελευταίες κατηγορίες (εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού) θα έχουν έκπτωση στο ενοίκιο και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι οι κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής επιχειρήσεις είχαν έκπτωση 40% στα ενοίκια Μαρτίου, Απριλίου, Μαίου και οι επιχειρήσεις που πλήττονται βάση ΚΑΔ από την κρίση του κορωνοϊού τον Απρίλιο και το Μάιο.

  • Πρώτη κατοικία

Όσοι εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας και τον Ιούνιο, θα δικαιούνται έκπτωση 40% στο ενοίκιο της α΄ κατοικίας.

Αρκεί το μισθωτήριο συμβόλαιο να είναι στο όνομα του εργαζόμενου με σύμβαση σε αναστολή.

Το ίδιο ίσχυε, υπό την προϋπόθεση της αναστολής, για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

  • Φοιτητική στέγη

Το ίδιο ισχύει και για φοιτητές, οι γονείς των οποίων βρίσκονται με σύμβαση σε αναστολή. Η μείωση αυτή ίσχυε για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.