A- A+
Όλη η συμφωνία για το νέο Ν. Κατσέλη - Ποιοι έχουν προστασία
Σε συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη που θα ισχύει από την 1η Μαρτίου ήλθαν την περασμένη εβδομάδα κυβέρνηση και τράπεζες. Όλοι οι όροι προστασία της κατοικίας που συμφωνήθηκαν.

Το σχέδιο προστασίας της κύριας κατοικίας έχει ήδη αποσταλεί προς έγκριση στους θεσμούς, ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να κατατεθεί και να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Αν και ο νέος νόμος θα ισχύει από τον ερχόμενο μήνα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει κατά πάσα πιθανότητα αρχές Ιουνίου, καθώς χρειάζονται περίπου 3 μήνες για τη δημιουργία της από τις τράπεζες.

Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως και 12 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της online πλατφόρμας των αιτήσεων. Η προθεσμία μπορεί να είναι μεταγενέστερη για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι άνεργοι.

Ποιοι προστατεύονται

Στο νέο πλαίσιο εντάσσονται όλα τα δάνεια που έχουν ως υποήθηκη την κύρια κατοικία του οφειλέτη, ανερξάρητα από το σκοπό της χρηματοδότησης.

Μπορεί το δάνειο δηλαδή να είναι στεγαστικό, επισκευαστικό, καταναλωτικό ή ακόμη και επιχειρηματικό.

Από εκεί και πέρα για να γίνει δεκτή η αίτηση θα πρέπει να πληρούνται όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:

• Ο δανειολήπτης να είναι φυσικό πρόσωπο

• Τα δάνεια να έχουν ως εξασφάλιση - προσημείωση α’ κατοικία

• Τα δάνεια να βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 3 μηνών στις 31/12/2018

• Η αντικειμενική κατοικία του ακινήτου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ

• Το συνολικό δανειακό υπόλοιπο με προσημείωση α΄ κατοικίας να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ τη στιγμή υποβολής της αίτησης

• Το εισόδημα να μην ξεπερνά τα ακόλουθα όρια:

  • 12.500 ευρώ για άγαμο
  • 21.000 ευρώ για ζευγάρι
  • 26.000 ευρώ για ζευγάρια με ένα παιδιί
  • 31.000 ευρώ για ζευγάρια με δύο παιδιά
  • 36.000 ευρώ για μεγαλύτερες οικογένειες

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις

Μετά την υπιβολή της αίτησης και εφόσον πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια, η τράπεζα σχεδιάζει ένα σχήμα αποπληρωμής της οφειλής, που θα προβλέπει τα εξής:

• Διάρκεια αποπληρωμής έως 25 χρόνια, λαμβανομένης υπόψη της ηλικίας του οφειλέτη, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 80 την ημερομηνία της αποπληρωμής του δανείου.

• Επιτόκιο κυμαινόμενο Euribor 3 μηνών (σήμερα 0%) πλέον περιθωρίου 2%

Ο δανειολήτπης θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την προτεινόμενη ρύθμιση και η υπόθεση θα εξεταστεί στο Ειηνοδικείο.

Ωστόσο, μέχρι την ημερομηνία της δίκης θα πρέπει να καταβάλλει στην τράπεζα το 30% της μηνιαίας δόσης του. Αλλιώς η τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να βγάλει το σπίτι σε πλειστηριασμό.

Πότε θα κουρεύεται το δάνειο

Στην περίπτωση που το ύψος του δανείου υπερβαίνει το 120%, της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου, τότε το υπόλοιπο θα διαγράφεται ώστε το εναπομείναν προς ρύθμιση υπόλοιπο του δανείου να μην υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Αυτό θα γίνεται σταδιακά, στο βαθμό που ο δανειολήπτης καταβάλλει κανονικά τις δόσεις του.

Σημειώνεται πως η εμπορική αξία του ακινήτου προσδιορίζεται με βάση τις τιμές που οι τράπεζες έχουν εγγράψει στα βιβλία τους.

Η επιδότηση της δόσης

Επιπλέον, το Δημόσιο θα επιδοτεί για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης τα δάνεια που θα ενταχθούν στο προστατευτικό πλαίσιο, πληρώνοντας στην τράπεζα έως και το 1/3 της μηνιαίας δόσης.

Το τελικό ύψος της επιδότησης θα υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένη κλίμακα, η οποία θα εξαρτάται από το εισόδημα του δανειολήπτη και την αξία της κατοικίας του.

Επίσης, κάθε τρία χρόνια θα γίνεται επανέλεγχος των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη, για να συνεχιστεί η επιδότηση ή να αναπροσαρμοστεί.

Διακοπή της ρύθμισης

Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης καθυστερήσει την πληρωμή των δόσεων για τρεις συνεχείς μήνες, τότε χάνει τη ρύθμιση.

Σε αυτήν την περίπτωση αίρεται η προστασία της κατοικίας, την οποία μπορεί η τράπεζα να οδηγήσει σε πλειστηριασμό.

Επίσης, υπάρχει περίπτωση το Δημόσιο να ζητήσει από τον δανειολήπτη την επιστροφή της επιδότησης.