A- A+
Όλες οι προπληρωμένες κάρτες της αγοράς: Πού χρησιμεύουν και ποιο το κόστος χρήσης τους
Μεγάλη ανάπτυξη εμφανίζει στα χρόνια της κρίσης ο τομέας των προπληρωμένων καρτών (prepaid cards) στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή στην εγχώρια αγορά κυκλοφορούν πάνω από 530.000 κάρτες της κατηγορίας.
Συγκρίνετε όλες τις προπληρωμένες κάρτες της αγοράς

Οι προπληρωμένες κάρτες θυμίζουν στον τρόπο λειτουργίας τους τα καρτοκινητά. Η χρήση τους εξαρτάται από το πόσο θα τις «φορτίσει» ο χρήστης τους.

Αποτελούν ένα ηλεκτρονικό «πορτοφόλι». Ο κάτοχός τους μπορεί να τις φορτίσει με μετρητά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές σε εμπορικά καταστήματα ή για συναλλαγές εξ αποστάσεως.

Το ανώτατο ύψος που μπορεί να χρεωθεί στην κάρτα εξαρτάται από το ποσό με το οποίο την έχει φορτίσει ο κάτοχός της.

Γιατί τις προτιμούν

Η αύξηση της χρήσης των προπληρωμένων καρτών συνδέεται από τη μία πλευρά με τη διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και από την άλλη με τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού νοικοκυριών από το τραπεζικό σύστημα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν μπορούν να εκδώσουν μια πιστωτική κάρτα και ως εκ τούτου καταφεύγουν στη λύση της προπληρωμένης για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές online.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι prepaid cards έχουν συγκεκριμένο όριο, το οποίο διαμορφώνεται από τον ίδιο τον κάτοχό τους, δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας καθώς ο κίνδυνος απάτης περιορίζεται σε αυτό το ύψος.

Αντιθέτως, στις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες το πλαφόν ημερήσιων αγορών εξαντλείται στο διαθέσιμο όριο και στο υπόλοιπο του καταθετικού λογαριασμού αντίστοιχα.

Δύο τύποι καρτών

Ανάλογα με το που μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι προπληρωμένες κάρτες, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

• Οι άυλες με τις οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν αγορές μόνο εξ αποστάσεως, δηλαδή μέσω ίντερνετ ή τηλεφωνικά.

• Οι πλαστικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για αγορές από απόσταση όσο και σε εμπορικά καταστήματα. Επιπλέον, είναι δυνατή η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ.

Σε γενικές γραμμές οι προπληρωμένες κάρτες διαφέρουν από τα υπόλοιπα είδη καρτών ως εξής:

- Σε αντίθεση με τις πιστωτικές, τα χρήματα που δαπανώνται δεν είναι δανεικά από την τράπεζα, αλλά ανήκουν στον κάτοχό τους

- Δεν είναι συνδεδεμένες με κάποιον καταθετικό λογαριασμό όπως οι χρεωστικές

Κοστίζει η χρήση

Η χρήση των προπληρωμένων καρτών συνεπάγεται κάποιες χρεώσεις. Κατ΄ αρχάς επιβάλλεται από τις περισσότερες τράπεζες χρέωση για την έκδοσή τους.

Εν συνεχεία για κάθε φόρτιση ο κάτοχός τους επιβαρύνεται με ένα μικρό ποσό, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης.

Ως αποτέλεσμα, το «καθαρό» ποσό με το οποίο φορτίζεται η κάρτα είναι μικρότερο σε σχέση με την κατάθεση του κατόχου της, κατά το ύψος της προμήθειας που επιβάλλεται.

Μπορείτε να βρείτε την προπληρωμένη κάρτα που σας ενδιαφέρει με το συγκριτικό πίνακα του Moneyonline.gr.