A- A+
Όλα τα οικονομικά μέτρα στήριξης στήριξης αγοράς και εργαζομένων του Απριλίου και τι ακολουθεί από Μάιο

Δεν είχαν εκπλήξεις οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα του Απριλίου, τα οποία ουσιαστικά προβλέπουν μία επανάληψη του Μαρτίου.

Όπως είπε, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, πρόκειται για μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών της τάξης των 3,50 δις. ευρώ μόνο για το μήνα Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το συνολικό κόστος των μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ανέργων, των κλάδων που πλήττονται, και του ΕΣΥ θα υπερβεί τα 14 δισ. ευρώ εφέτος.


Τα μέτρα του Απριλίου και τι έπεται

Αναλυτκότερα, με βάση τις ανακοινώσεις για το μήνα Απρίλιο, ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σε κάθε μέτρο καταγράφουμε τις εκτιμήσεις για τις δράσεις στήριξης που θα συνεχιστούν το Μάιο.

  • Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Αρχές Απριλίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις και στο τέλος του μήνα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων τα ποσά που δικαιούνται, στο πλαίσιο του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Στην προκειμένη περίπτωση θα ληφθεί υπόψιν ο τζίρος του α΄ τριμήνου για τον υπολογισμό της στήριξης, ενώ θα διατεθούν συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Ενδεχομένως το Μάιο να ακολουθήσει ο όγδοος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, για την κάλυψη των απωλειών του Απριλίου, ενώ βέβαιη είναι η εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης πάγιων δαπανών που δεν καλύφθηκαν πέρυσι από επιδοτήσεις και έσοδα.

Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα των αιτήσεων για το χορήγηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για πληρωμή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, δικαιούνται να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως ένα πιστωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, έως τα τέλη του 2021.

  • Επιδότηση τόκων

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», μέσω του οποίου θα επιδοτούνται οι τόκοι ενήμερων και κόκκινων υπό προϋποθέσεις δανείων για διάστημα 8 μηνών.

  • ΕΣΠΑ και χαμηλότοκα δάνεια

Θα ενεργοποιηθεί τέλος του μήνα ή αρχές Μαίου πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την επιδότηση επιχειρήσεων που θέλουν να εγκαταστήσουν συστήματα καθαρισμού του αέρα.

Επίσης κάποια στιγμή τις εμπόμενες εβδομάδας θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος παροχής δανείων με κρατικές εγγυήσεις, σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται.

Με τον τρόπο αυτό τα επιτόκια θα είναι κάτω από το 10%.

  • Φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις

Για κλειστές και άμεσα πληττόμενες από τα περιοριστικά επιχειρήσεις προβλέπεται αναστολή βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, πληρωτέων τον Απρίλιο, καθώς και αναστολή της πληρωμής δόσεων ρυθμισμένων οφειλών.

Επιπλέον παρατείνονται κατά 30 ημέρες οι πληρωμές αξιογράφων, όπως πχ. οι επιταγές, οι συναλλαγματικές και τα γραμμάτια με ημερομηνία λήξης έως τις 30 Απριλίου.

Αν συνεχιστούν οι χαμηλές πτήσεις στην οικονομία και τον Απρίλιο ή κάποιες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές, το μέτρο αναμένεται να θα επεκταθεί και το Μάιο.

  • Κούρεμα ενοικίων

Οι κλειστές επιχειρήσεις και οι άμεσα πληττόμενες (λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός, μεταφορές, αθλητισμός) δεν θα καταβάλλουν ενοίκιο τον Απρίλιο.

Από την άλλη, οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα έχουν έκπτωση 40% στο μίσθωμα του Απριλίου.

Για το Μάιο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας. Ωστόσο, είναι πιθανό να μην συνεχιστεί η απαλλαγή από το ενοίκιο για επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Απρίλιο.

Σε αυτές μπορεί να δοθεί έκπτωση 40% στο μίσθωμα ή να παραταθεί για ένα μήνα ακόμη η απαλλαγή από τα μισθώματα.

Από την άλλη, κλειστές για όλο ή το μεγαλύτερο μέρος του Απριλίου επιχειρήσεις θα απαλλαχθούν κατά πάσα πιθανότητα και από το Μάιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τουρισμός, το άνοιγμα του οποίου τοποθετείται στις 15/5.

Τέλος, εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να έχουν την έκπτωση του 40%. Για τις απλά πληττόμενες και ανοιχτές επιχειρήσεις, δεν αποκλείεται το μέτρο να μην εφαρμοστεί από το Μάιο.

  • Αποζημιώσεις ιδιοκτητών

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα χάσουν όλο το ενοίκιο του Απριλίου θα λάβουν από το κράτος το 80% του μισθώματος αν είναι φυσικά πρόσωπα και το 60% του μισθώματος αν είναι νομικά πρόσωπα.

Οι εκμισθωτές με κούρεμα 50% στο ενοίκιό τους θα λάβουν το 20% του μισθώματος από το κράτος.
Από την άλλη, για τις αποζημιώσεις Μαρτίου δεν θα χρειαστεί η υποβολή δήλωσης COVID. Θα ληφθεί υπόψιν η δήλωση του Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, το ΥΠΟΙΚ στοχεύει σε εξόφληση της αποζημίωσης Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε μία δόση εντός του Απριλίου όπως προαναφέρθηκε.

Για το Μάιο οι αποζημιώσεις θα συνεχιστούν και το ύψος τους θα εξαρτηθεί από το βαθμό κουρέματος του μισθώματος (40% ή 100%).

  • Στήριξη εργαζομένων

Συνεχίζονται οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και η μηνιαία αποζημίωση ειδικού σκοπού της τάξης των 534 ευρώ στους εργαζόμενους.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» τουλάχιστον έως το τέλος Ιουνίου, η καταβολή επιδομάτων ανεργίας για δύο ακόμη μήνες και το πρόγραμμα προσλήψεων με μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές για 6 μήνες.

Για το Μάιο εκτιμάται ότι οι αναστολές θα συνεχίσουν να δηλώνονται εκ των προτέρων, ώστε να περιοριστούν τα «μαϊμού» βοηθήματα σε εργαζόμενους που θα δουλεύουν.