A- A+
Oι 3 τρόποι για να πληρώσετε τους εφετινούς φόρους σας σε δόσεις - Οδηγός

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για χιλιάδες φολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν έως τρεις διαφορετικούς φόρους έως και το Φεβρουάριο του 2022.

Η αλήθεια είναι σε αυτό διάστημα είναι πιθανόν ένας πολίτης να κληθεί να πληρώσει 3 δόσεις ή ακόμη και 4 δόσεις, αν δεν αλλάξει κάτι στον ΕΝΦΙΑ, μέσα σε ένα μήνα.

Οι 3 φόροι ως το Φεβρουάριο του 2022

Αναλυτικότερα, οι φόροι της περιόδου είναι οι εξής:

- Φόρος εισοδήματος: Η αποπληρωμή ξεκίνησε στις 17/9 με την πρώτη και τη δεύτερη εκ των 8 μηνιαίων δόσεων, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί η 3η δόση.

- ΕΝΦΙΑ: Αποπληρώνεται σε 6 δόσεις. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την 1η δόση, που κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφερθεί μαζί με τη δεύτερη στην τελευταία εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου, προς διευκόλυνση των πολιτών.

Από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο 2022 θα πρέπει να πληρωθούν οι υπόλοιπες 4 δόσεις

- Τέλη κυκλοφορίας:  Όποιος έχει επιβατικό όχημα, ΙΧ ή μηχανή, θα κληθεί να καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας του 2022.

Αν και η προθεσμία πληρωμής είναι η 31η Δεκεμβρίου, κάθε χρόνο δίνεται τουλάχιστον μία ολιγοήμερη παράταση.


Οι 3 επιλογές για περισσότερες δόσεις

Όσοι δεν έχουν τα χρήματα να ανταποκριθούν στις παραπάνω πληρωμές, έχουν αρκετές λύσεις στη διάθεσή τους για να αυξήσουν το χρόνο της αποπληρωμής.

Συγκεκριμένα:

1. Εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις

Η δυνατότητα αυτή προσφέρεται σε όσους έχουν πιστωτική κάρτα με επαρκές υπόλοιπο.

Η τράπεζα εξοφλεί όλο το φόρο στο κράτος και εσείς έχετε την υποχρέωση να εξοφλείτε κάθε μήνα το υπόλοιπο της κάρτας.

Αν είστε συνεπείς δεν θα πληρώσετε ούτε 1 ευρώ σε τόκους ή άλλου είδους επιβάρυνση


2. Κάθε δόση σε δόσεις

Αν θέλετε ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής και πιο χαμηλές δόσεις, υπάρχει η δυνατότητα για όσους διαθέτουν πιστωτικά κάρτα με επαρκές υπόλοιπο, να εξοφλήσουν κάθε δόση φόρου σε έως 12 άτοκες δόσεις.

Η εντολή δίνεται στην τράπεζα κάθε μήνα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της εκάστοτε δόσης και στη συνέχεια αποπληρώνετε τη μηνιαία δόση σε έως 12 άτοκες δόσεις στην τράπεζα.

Και σε αυτήν την περίπτωση αν είστε συνεπείς δεν θα πληρώσετε ούτε 1 ευρώ σε τόκους ή άλλου είδους επιβάρυνση



3. Ρύθμιση μέσω της εφορίας

Μπορείτε να αποπλωρώσετε τους παραπάνω φόρους μέσω της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων που προσφέρει η ΑΑΔΕ, πριν ή αφού καταστούν οι δόσεις ληξιπρόθεσμες.

Στην αποπληρωμή σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,32% και σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις σε 6,82% ετησίως.

Προσοχή διότι αν χαθεί κάποια δόση, αυτή επιβαρύνεται με το τσουχτερό 15%. Οπότε πρέπει να είστε απόλυτα συνεπείς για να αποφύγετε υπέρμετρες χρεώσεις.

Από την άλλη στις κάρτες, ένας μήνας καθυστέρησης συνεπάγεται επιβάρυνση έως και 1,50%, ανάλογα με το επιτόκιο της πιστωτικής.