A- A+
ΟΑΕΔ: Οι 6 δράσεις που πληρώνουν ως το 90% μισθού και εισφορών εργαζομένων

Πολύ ελκυστικά είναι τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία προβλέπουν ενισχυμένα ποσοστά επιδότησης μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, που φτάνουν ως το 90%.

Επιπλέον, έχουν χαλαρώσει τα κριτήρια ένταξης στις νέες δράσεις, ως προς το θέμα των απολύσεων που ενδεχομένως έχουν προηγηθεί της ένταξης στο πρόγραμμα, όσο και ως προς τις δεσμεύσεις της επιχείρησης μετά την περίοδο της επιδότησης.

Πρόκειται για προγράμματα που τρέχουν ανεξάρτητα από το πρόγραμμα επιδότησης του 100% των εισφορών για διάστημα έξι μηνών σε όσες επιχειρήσεις κάνουν νέες προσλήψεις από τον ερχόμενο μήνα.

Όλες οι ενεργές δράσεις

Αναλυτικότερα, τα 6 ενεργά προγράμματα είναι τα εξής:

  • Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών

Ααφορά 3.500 νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διάρκειας 10 μηνών.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ τον μήνα.


  • Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 18-29 ετών

Αφορά ανέργους οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας και καλύπτει 8.000 νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, αλλά αυξάνεται σε 15 μήνες για τους μακροχρόνια ανέργους και τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ μηνιαία.


  • Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 30 ετών και άνω

Αφορά  8.300 θέσεις με 75% επιδότηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, διάρκειας 12 μηνών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 9  ή 12 μήνες για τους μακροχρόνια ανέργους.


  • Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων έως 39 ετών σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης

Θα καλυφθούν 5.200 νέες θέσεις εργασίας διάρκειας με επιδότηση διάρκειας 15 μηνών που φτάνει στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ μηνιαίως για τους κατόχους μεταπτυχιακού. 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα:

1) ενέργεια

2) βιοεπιστήμες και υγεία – φάρμακα

3) περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη – κλιματική αλλαγή

4) πολιτισμός, τουρισμός, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες

5) επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη

6) μεταποίηση – βιομηχανία

7) τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών

8) υλικά – κατασκευές

9) μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα (logistics)


  • Πρόγραμμα Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας

Αφορά 9.200 θέσεις εργασίας διάρκειας 12 μηνών, με ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830 ευρώ.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους με ανώτατο όριο τα 830 ευρώ μηνιαίως.


  • Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες

Αφορά 1.200 θέσεις σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις των δήμων και των περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ μηνιαίως.