A- A+
ΟΑΕΔ: Ψηφιακά οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

Τη δυνατότητα online υποβολής της αίτησής τους για επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ έχουν πλέον οι αυτοαπασχολούμενοι, με χρήση κωδικών taxis.

Ο λόγος γίνεταιθ για το μηνιαίο βοήθημα ανεργίας, ύψους 399,25 ευρώ που χορηγείται για 3 έως 9 μήνες ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, σε όσους επαγγελματίες σταματούν την δραστηριότητά τους.

Δικαιούχοι είναι οι αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι είχαν υποχρέωση υπαγωγής στον τ.Ο.Α.Ε.Ε., στον τ.Ε.Τ.Α.Π. - Μ.Μ.Ε. ή στον τ.Ε.Τ.Α.Α. (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Τομέα Ασφάλισης Νομικών).

Πώς γίνεται η αίτηση

Η υποβολή της αίτησης γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/boethema-anergias-autotelos-kai-anexartetos-apaskholoumenon

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία →  Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων



Οι προϋποθέσεις για το βοήθημα

Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των ετών ασφάλισης (συνεχόμενα ή διακεκομμένα) στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ -τ.ΟΑΕΕ ή τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) στον οποίο υπαγόταν ο δικαιούχος κατά το χρόνο διακοπής του επαγγέλματός του, ως εξής:

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να πληρούνται ακόλουθες τέσσερις προϋποθέσεις:

α. Διάρκεια ααφάλισης

Πραγματοποίηση σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον τριών (3) ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος και καταβολή της ειδικής εισφοράς.

Ειδικότερα:

Για ασφαλισμένους που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 01.01.2012 και ήταν ασφαλισμένοι κατά την 01.01.2011:

Απαιτείται η καταβολή εισφοράς στον Ειδικό λογαριασμό Ανεργίας ως εξής:

    για ένα (1) τουλάχιστον έτος, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά τη 01.01.2012
    για δύο (2) τουλάχιστον έτη, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 01.01.2013 και
    για τρία (3) τουλάχιστον έτη, για όσους διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από την 01.01.2014 και εφεξής.

Για ασφαλισμένους που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα πριν την 01.01.2011 και επαναδραστηριοποιούνται μετά τη ημερομηνία αυτή,  ισχύουν οι ως άνω ελάχιστες προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος με τη διαφορά ότι ο απαιτούμενος χρόνος καταβολής της ειδικής εισφοράς προσδιορίζεται από την ημερομηνία επανέναρξης δραστηριότητας.

β. Εισόδημα

Το συνολικό ατομικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, το συνολικό οικογενειακό καθαρό φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 40.000 ευρώ.

γ. Καθεστώς μετά τη διακοπή επαγγέλματος

Ο δικαιούχους μετά τη διακοπή επαγγέλματος θα πρέπει:

• να μην παρέχει εξαρτημένη εργασία ή να μην αυτοαπασχολείται, στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή.

• να μην έχει υπαχθεί στην υποχρεωτική ή προαιρετική ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α ή άλλου φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

• να μην λαμβάνει σύνταξη από τον e-Ε.Φ.Κ.Α ή από οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή να μην έχει υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση στους ανωτέρω φορείς, εκτός των περιπτώσεων συνταξιοδότησης ή υποβολής αίτησης για τη συνταξιοδότηση λόγω θανάτου.

• να μην έχει διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητα προκειμένου να υπηρετήσει τη στρατιωτική του υπηρεσία ή προκειμένου να μετέχει σε πανεπιστημιακές ή μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές.

δ.Μεταβίβαση επιχείρησης

Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιο του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση, στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.