A- A+
ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα επιδότησης 5.000 άνεργων πτυχιούχων για δύο χρόνια
Σε εφαρμογή τέθηκε από τον ΟΑΕΔ πρόγραμμα για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ηλικίας έως 35 ετών για διάστημα 27 μηνών, εκ των οποίων οι 24 μήνες με επιδότηση και οι υπόλοιποι 3 χωρίς.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του Οργανισμού, οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την επιδοτούμενη απασχόληση 5.000 νέων έως 35 ετών, πτυχιούχων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις, που θα προσλάβουν τους ανέργους, δεσμεύονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για 27 μήνες, με την επιχορήγηση να διαρκεί έως και 24 μήνες.

Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 20 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για ανέργους έως 24 ετών και σε 25 ευρώ για ανέργους άνω των 24 ετών.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ στην διεύθυνση www.oaed.gr, όπου επίσης περιγράφονται αναλυτικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Προϋποθέσεις

Προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις - εργοδότες, δεν πρέπει να έχουν κάνει απολύσεις - μείωση προσωπικού (ακόμη και με εθελούσια έξοδο) στο προηγούμενο τρίμηνο ούτε να έχουν λάβει κοινοτικές ενισχύσεις πάνω από 200.000 ευρώ σε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.

Οι άνεργοι πρέπει να είναι πτυχιούχοι έως και 35 ετών (να διανύουν δηλαδή έως και το 35ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία πρόσληψης), να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Δεν είναι δυνατή η ένταξη στο πρόγραμμα ανέργων που θα απασχοληθούν με μίσθωση - σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή, ενώ οι άνεργοι θα υποδεικνύονται από τον ΟΑΕΔ.

Οι ωφελούμενοι που θα απασχοληθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, πρέπει να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα (από την αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ.) που θα προκύπτει από το ειδικό μητρώο για τις ανάγκες του προγράμματος.