A- A+
ΟΑΕΔ: Παράταση έως 9/1 στο πρόγραμμα επιδότησης ανέργων 30-49 ετών - Μεροκάματο 18 ευρώ
Παράταση στο πρόγραμμα επιδότησης ανέργων ηλικίας 30 έως 49 ετών, έως και τις 9 Ιανουαρίου για την υποβολή αιτήσεων, έδωσε ο ΟΑΕΔ.

Μέσω του προγράμματος θα βρουν δουλειά 10.000 άνεργοι. Η παράταση που ανακοινώθηκε αφορά τις ακόλουθες περιφέρειες της χώρας:

α) Περισσότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες: Αττική, Νότιο Αιγαίο

β) Περιφέρειες σε μετάβαση: ∆υτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη

γ) Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, ∆υτική Ελλάδα.

Επιδότηση ως 18 ευρώ τη μέρα

Το πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα στους ανέργους, που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, να προσληφθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιχορήγηση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ την ημέρα, για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στα Μητρώα του για χρονικό διάστημα τριών έως και 12 μηνών.

Το ποσό αυτό θα αυξάνεται στα 18 ευρώ για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων (εγγεγραμμένων στα Μητρώα Ανέργων για διάστημα άνω των 12 μηνών).

Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων για κάθε προσλαμβανόμενο άνεργο θα ξεκινά από την ημερομηνία πρόσληψής του και θα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα 12 μηνών.

Η αναζήτηση ανέργων

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα αναζήτησης ανέργων μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής ο Οργανισμός θα παρέχει στους δικαιούχους εργοδότες - επιχειρήσεις πρόσβαση στα στοιχεία του Βιογραφικού Σημειώματος των εγγεγραμμένων στο μητρώο του ανέργων.

Συγκεκριμένα, θα έχουν πρόσβαση στην ειδικότητά τους, στην εργασιακή εμπειρία, στο επίπεδο εκπαίδευσης, στις δεξιότητες τους και στην περιοχή στην οποία διαμένουν.

Η διαδικασία επιλογής

Ο εργοδότης - επιχείρηση εντοπίζει τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια και τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας που προσφέρει και προεπιλέγει μέχρι 10 υποψηφίους (10 Βιογραφικά Σημειώματα).

Οι προεπιλογές του εμφανίζονται αυτόματα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ προκειμένου να ενημερωθεί η αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) με τη λίστα των Βιογραφικών Σημειωμάτων.

Στη συνέχεια οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Κ.Π.Α.2) υποδεικνύουν τους ανέργους που έχουν προεπιλεγεί μέσω συστατικού σημειώματος προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα διαδικασία σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις – εργοδότες δεν αναζητήσουν οι ίδιοι ανέργους μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, ο αρμόδιος «διαχειριστής» (εργασιακός σύμβουλος), θα ελέγχει τη διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού.

Ο έλεγχος θα γίνεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχουν καθορισθεί για τις θέσεις απασχόλησης που ζητά η επιχείρηση και θα προβαίνει στην υπόδειξη ανέργων μέσω συστατικού σημειώματος.