A- A+
ΟΑΕΔ: Επιδότηση 500 ευρώ το μήνα για προσλήψεις ανέργων - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Επιδότηση έως 500 ευρώ το μήνα σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα προσφέρει ο ΟΑΕΔ για την πρόσληψη ανέργων, μέσω νέου προγράμματος.

Η νέα δράση θα προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα και θα στηρίξει την πρόσληψη 15.000 νέων ανέργων, κατά κύριο λόγο πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ, με μηνιαία επιδότηση έως 500 ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.

Η επιδότηση

Αναλυτικότερα, το ποσό της επιχορήγησης ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο:

  • 400 ευρώ μηνιαίως για τους νέους έως 25 ετών
  • 500 ευρώ μηνιαίως για τους νέους άνω των 25 ετών

Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται ως εξής:

α) Δώδεκα μήνες για πρόσληψη ανέργων ηλικίας 18-29 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα 3 έως 12 μηνών.

Μετά τη λήξη της επιχορήγησης, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό τους (προϋπάρχον και επιχορηγούμενο) για 3 επιπλέον μήνες χωρίς επιχορήγηση.

β) Δεκαπέντε μήνες για πρόσληψη μακροχρόνιων ανέργων και δικαιούχων ΚΕΑ, χωρίς δέσμευση διατήρησης του προσωπικού μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

Οι ωφελούμενοι

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα επιδοτήσει την πρόσληψη 10.000 ανέργων, με τα εξής χαρακτηριστικά:

- Άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

- Μακροχρόνια άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μέχρι την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

- Άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μίας ημέρας πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Υποχρεώσεις εργοδοτών

Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ( Κ.ΑΛ.Ο) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.